Nemzetközi hírek

Ernyőszervezet megalakítását javasolta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a székelyföldi LEADER-egyesületeknek. Az akciócsoportok emellett a számos témakörben tudnák egymás tevékenységét erősíteni.

 


Kis Miklós Zsolt a helyi LEADER-akciócsoportok képviselőinek november 10-i csíkszeredai tanácskozásán vetette fel egy ernyőszervezet megalakítását. Úgy vélte, egy szakmai kapcsolatnak jó alapja lehet egy ilyen együttműködés és hatékonyabb lenne az együttműködés a magyar kormánnyal is. Az egyesületek közölték, megfontolják a javaslatot.
A találkozón az államtitkár bemutatta a magyarországi vidékfejlesztési programot, ezen belül a LEADER-csoportok működését. A székelyföldi LEADER-csoportok és vidékfejlesztési egyesületek képviselői beszámoltak tevékenységükről és terveikről, továbbá megvizsgálták azokat a lehetőségeket, amelyek által segíthetik és hatékonyabbá tehetik egymás munkáját.


A tanácskozáson részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, az intézmény alelnöke, Becze István megyei tanácsos, Antal István és Korodi Attila parlamenti képviselő is, valamint az esemény moderátoraként Lázár Zoltán külgazdasági attasé. Borboly Csaba szerint az akciócsoportok a vidékfejlesztéstől a szakképzésig, a közös értékesítésig számos témakörben tudnák egymás tevékenységét erősíteni, és ebbe bevonhatnák a megyei vidékfejlesztési egyesületeket. A székelyföldi LEADER-szövetség ötletét jónak tartja, a működéséhez azonban apparátus is szükséges, ebben a polgármesterek és a másik két székelyföldi megye elnökének támogatását kérte. Korodi Attila arra kérte a jelenlévőket, hogy amennyire lehet, feszegessék a határokat, és segítségét ajánlotta a bukaresti intézményrendszerben. Antal István szintén felajánlotta támogatását eddigi tapasztalatai alapján.


A jelenlévők közül Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója ugyancsak beszámolt a szervezet tevékenységéről, és kifejtette, hogy össze kellene fogniuk a vidékfejlesztési egyesületeknek a LEADER-csoportokkal, amelyek szintén nyújthatnának támogatásokat az érdekelt szervezeteknek, mert azok egy évben csak egyszer pályázhatnak a vidékfejlesztési egyesületnél, de lehet, hogy szükségük lenne még eszközökre. Emellett meglátása szerint jó lenne, ha a LEADER-csoportokhoz pályázhatnának magánszemélyek is, például a szarvasmarha-tenyésztő nagygazdák, akik így pályázat útján hozzájuthatnának a tej minőségét ellenőrző eszközökhöz. Márton István ismételten segítséget kért a magyar államtól a tejfeldolgozó szövetkezetek számára, továbbá a tangazdaságok beindításában és az élőállat-értékesítésben.


Kozma Béla, a Kovászna Megyei Agrárkamara elnöke a képzett mezőgazdászok hiányát pótolná képzések szervezésével, ebben is együttműködhetnének. Dénes István, a háromszéki Progressio Helyi Akciócsoport képviselője azt hangsúlyozta, hogy regionális tervezésre van szükség Romániában, mert a tízezer hektáros bărăgani farmot és a húszhektáros székelyföldi földterületet nem lehet ugyanolyan kritériumok szerint működtetni.
Becze István megyei tanácsos elmondta, hogy az elmúlt időszakban a székelyföldi akciócsoportok „LEADER-szerűen” működtek, az országos átlagnál jobban, amihez nagyban hozzájárultak a magyarországi kapcsolatok, valamint a ’90-es évek végétől a kistérségi mozgalom is.

 


(Miniszterelnökség)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám