Nemzetközi hírek

Sokszínű és tartalmas programokkal várták az érdeklődő gazdákat az első alkalommal megszervezett Csíkszéki Gazdanapok szervezői szeptember 22. és 24. között.

 


Az első alkalommal megszervezett Csíkszéki Gazdanapok záróünnepségét Csíkszentsimonban tartották a Szent László Gyermekvédelmi Központban szeptember 24-én, szombaton. A rendezvény közös imával és himnusszal kezdődött, ezt követően elmondta köszöntő beszédét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke, Tánczos Barna romániai szenátor, Kozma István csíkszentsimoni polgármester, Nagy István FM-es parlamenti államtitkár, valamint Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója részéről.


Borboly Csaba többek között azt emelte ki, hogy ezen a három napon, amíg tartottak a gazdanapok, számos kézfogás történt, bízni kell egymásban, abban hogy „amire kezet rázunk az úgy is lesz”. Úgy fogalmazott, összefogásra van szükség nem csak a politikában, de a mezőgazdaságban is, és ha ez megvalósul a résztvevő gazdák között, akkor a rendezvény nem volt hiábavaló.
Jakab István rámutatott, három napig dolgoztak, egyeztettek, programot alkottak, amely révén megerősítették az együttműködést az országhatár két oldalán élő magyarok közt. Jó szórakozást kívánt az összegyűlteknek, arra kérve őket, hogy higgyék el, azon dolgoznak az anyaországban, hogy minden magyar igazán otthonra találjon a Kárpát-medencében.


Tánczos Barna, RMDSZ-es szenátor megköszönte a magyarországi szakembereknek, hogy jóvoltukból a barátság mellett rendszerint tudást és anyagi támogatást is kapnak a székelyföldiek. Hangsúlyozta, hogy a hétvégi eseményhez hasonló rendezvények elsősorban a gazdák tudásának gyarapítása miatt fontosak – ilyenkor ugyanis nemcsak ünnepelni, hanem tanulni is van lehetőségük a környékbelieknek. Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere megköszönte mindenkinek a háromnapos program létrejöttéhez nyújtott segítséget, ugyanakkor kifejtette, bízik a folytatásban. Kiemelte továbbá, hogy az elmúlt években nem volt olyan rendezvény a településen, amely a gazdáknak, a gazdákról szólt volna, most azonban itt a felkínált lehetőség számukra.


A gazdanap része volt a Magyarok Kenyere Program is, amelynek keretében Balog Eszter, a Szent István Egyetem munkatársa felolvasta Korinek László professzor, a Magyarok Kenyere mozgalom elindítójának köszöntőjét, majd Nagy István parlamenti államtitkár és Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója is rámutatott az egyre nagyobb méreteket öltő program jelentőségére. Az új kenyeret Ferencz Ervin ferences rendi atya áldotta meg. A helyszínen előállított Magyarok Kenyere-cipók értékesítéséből befolyt adományokat a simoni gyermekvédelmi központ számára ajánlották fel.


Csütörtökön szakmai fórummal kezdődött a rendezvény, pénteken pedig konferencián vettek részt az érdeklődő gazdák a Csíkszéki Gazdanapok keretében. A két szekcióban zajló előadások során szó volt a helyi termékekről, védjegyekről, a minőségbiztosításról, a tejtermelésről és feldolgozásról, továbbá körbejárták a vadkárok, a vadkár-becslés, vadgazdálkodás, illetve a gazdaképzések, szaktanácsadások témakörét is a szakemberek. Mindezek mellett az új agrártörvényekről, a határon átnyúló együttműködésekről és az agrártámogatások alakulásáról is informálták a jelenlevőket.


(forrás: székelyhon.ro)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok