Nemzetközi hírek

Ünnepélyes keretek közt jelképesen összeöntötték az idei Magyarok Kenyerének sütéséhez Kárpátalja magyarlakta településein gyűjtött búzát augusztus 6-án, az ungvári járási Nagydobronyban.

 


A Magyarok Kenyere program keretében Kárpátalján idén harmadik alkalommal folytatott búzagyűjtése során 44 tonna terményt adtak össze a megye 109 településén – mondta el megnyitóbeszédében Őrhidi László, a gyűjtést szervező Pro Agricultura Carpatika Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke. Hangsúlyozta, az összefogás erejét jelzi, hogy idén szinte mindegyik magyarlakta kárpátaljai település gazdálkodói hozzájárultak a gyűjtéshez, a majdani dagasztáshoz pedig a Tisza forrásából vett vizet használják. A gyűjtésből Kárpátalján maradó búzát az egyházi fenntartású intézményeknek – gyermekotthonoknak, líceumoknak – adományozzák. Az elnök köszönetet mondott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteinek és a kárpátaljai történelmi egyházaknak a búzagyűjtéshez nyújtott támogatásért.


Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője köszöntőjében különösen fontosnak nevezte a mostani – mint fogalmazott – zavaros időkben az olyan kezdeményezéseket, mint amilyen a Magyarok Kenyere, amely a kárpát-medencei magyarságot összefogó jelképes eseménnyé vált. Szerinte ezt jól mutatja, hogy a program a mindennapok szintjén tudatosult a kárpátaljai magyarság körében, ami nem véletlen, hiszen a kezdeményezés a munkát, annak eredményét és a jótékonykodást helyezi előtérbe.
Az, hogy a kárpátaljai magyarok ilyen nagy erővel álltak a Magyarok Kenyere mellé, a térség szinte mindegyik magyarlakta települése részt vett benne, jól mutatja a helyi magyarság életképességét, ősei hagyományaihoz, örökségéhez való ragaszkodását – fogalmazott.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok