Vármegyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezete 2019. május 16-án „A kézműves sör szerepe a hazai gasztronómiában” címmel rendezvényt tartott Békéscsabán. Többek között elhangzott, hogy a hazai fogyasztóknak fontos a magyar termék és a minőség.


A program Bora Imre, a Kézműves Sörfesztivál fesztiváligazgató köszöntőjével indult.
 – Korábban a multik nagy nyomást gyakoroltak a sörök piacára, ami most fellendülni látszik, mert újra előtérbe került a minőség. Köszönhető ez azoknak az elkötelezett vállalkozásoknak, akik bizonyítják, hogy jó alapanyagból kiváló minőségű söröket lehet előállítani.

A fesztiváligazgató ezután a sörfőzésről és a sörfőzőmesterség történetéről tartott előadást. Az ősi tevékenység történelmi áttekintése után kitért a magyar sörfőzésre. Ahogy elmondta, a magyarok már az őshazában is ismerték a sörfőzés tudományát és a Kárpát-medencében történő letelepedés után is művelték. Az 1850-es években alakult meg az első sörgyár, Kőbányai Serház Társaság néven azzal, hogy Schmidt Péter pesti polgár kiegyenlített hőmérsékletű pincéibe települt a pest-budai sörfőzés. A pesti sörgyárak megteremtették a korszerű söripart Magyarországon. Kialakultak a ma ismert sörfajták. A sörfogyasztás ugrásszerűen növekedett. Míg 1851-ben a 773 működő sörnevelőházban 384 ezer hektoliter sört állítottak elő, addig az 1920-as években a 15 sörgyár kb. fél millió hektolitert. Az egy főre jutó évi átlagfogyasztás ekkor 7 liter körül volt. Egy 2016. évi statisztika alapján pedig évi 71 liter az egy főre jutó átlagfogyasztás.

Hanák Dávid, a Pécsi Sörfőzde sörfőző mestere a fogyasztási szokásokról beszélt. Elmondta, a magyar sörfogyasztásnak egyre nagyobb kultusza van, a fogyasztóknak fontos a magyar termék és a minőség. A sörfogyasztók a hagyományos sörökön túl egyre nyitottabbak az ízesített sörökre, illetve a búzasörre. Fabulya Attila, nemzetközi sörbíráló a sör és a gasztronómia kapcsolatának helyzetét mutatta be előadásában. Mint mondta, a sör nagy előnye, hogy összetevői számtalan variációs lehetőséget adnak a sörmesterek kezébe, így a legkülönfélébb karakterű, ízű, aromájú sörök széles palettájáról választhatunk ételeink mellé. Megjegyezte, fontos törekedni az egyensúlyra, harmóniára, de természetesen az izgalmas kontraszt is lehet cél. Ennél valószínűleg meglepőbb, hogy a sörök a sajtoknak és a desszerteknek is izgalmasan harmonikus párjai lehetnek.

Bajkai Tibor, az Első Magyar Házisörfőző Egyesület elnöke a házi sörfőzést mutatta be egészen a malátaőrléstől a palackozásig. Adamik Anikó, nemzetközi sörbíráló a professzionális sörkóstolás mesterségébe avatta be a résztvevőket. Nem egyszerű mesterség ez, hosszú tanulási folyamat előzi meg.
– A munka nagyon izgalmas, mert olyan dolgokat fedezhetünk fel a korsónkban, amelyeket eddig észre sem vettünk, vagy csak nem tudatosítottuk jelenlétüket. Banán, vörös rózsa, aszalt gyümölcsök, csokoládé, karamell, citromhéj – ezek az ízek mind ott vannak a sörben. A megfelelő hőmérséklet sörfajtától is függ: világos söröket nyolc fokon, félbarnákat tíz fokon, barna söröket tíz-tizenkét fokon érdemes fogyasztani. A meleg leginkább a búzasöröknek tesz jót, ezekhez a tizenkettő-tizenöt fok passzol – mondta.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám