Megyei hírek

Az elmúlt húsz év legnagyobb aszálya miatt az ország több pontján is ki kellett tárcsázni a repce egy részét. Somogyban elenyésző az ilyen kár.


Huszonötezer-ötven hektáron vetettek Somogy megyében repcét – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke. – Hetven százaléka kimondottan jó állapotban van. A megyében szerencsére időben a földbe került a vetőmag, hiszen az aszály novemberben kezdődött.

A napokban lehullott eső jót tett az ég felé törekedő repcének, mostanra már virágzik is a legtöbb helyen. Szabó Tibor, mezőcsokonyai gazda időben nekilátott a vetésnek.
– Már augusztus második felében elvetettük a repcét – mondta a hatvan hektáron olajost termelő gazda. – Jelenleg is jó állapotban van a vetés, a mostani csapadék pedig csak jót tett neki.  

Az eső kifejezetten jót tett a repcének is. A szentgáloskéri Agraria Zrt. kétszázhatvan hektáron vetett repcét, ott sincsenek jelenleg gondok.
– Óvtuk, védtük, pátyolgattuk a repcét –fogalmazott Pásztohy András elnök. – Nagyon jól jött az eső, de kapott fejtrágyát, lombtrágyát és a kártevők elleni védelem sem hiányzott.
Pásztohy András hozzátette: az aszály egyelőre nem okozott károkat a szentgáloskéri határban. Ehhez azonban kellett az is, hogy ősszel mindent megtegyen a gazda, hogy jó állapotban menjen a télbe a repce. Voltak olyan termelők, akik nem is vetettek idén repcét. Mondván: túl költséges a termelés és alacsony a felvásárlási ár.


(forrás: Somogyi Hírlap)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei