Megyei hírek

A szokásosnál aszályosabb ősz után a tél meghozta a hiányzó csapadékot az őszi vetésű növényeknek – tájékoztatta a megyei lapot, a Naplót Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei elnöke.


Sövényházi Balázs kiemelte, a jelenleg nyugalomban lévő kultúrák remekül érezték magukat a hótakaró alatt, mely megfelelő mennyiségű nedvességgel és védelemmel látta el őket, így az erősebb fagyok sem okoztak károkat a vetésekben.
– Őszi gabonáink 70-80 százaléka megfelelő fejlettségi állapotban van, a gyengébbek közé csupán a későn vetett táblák tartoznak, melyek nem érték el a tél beállta előtt a megfelelő fejlettséget. A gyengébb állományok gyökere is erős, jót tett nekik a korábbi, szokásosnál melegebb, csapadékos periódus. A repcék szintén jól keltek, megfelelő állapotban mentek a télbe, jók a kilátások – hangsúlyozta a NAK megyei elnöke.

Őszi gabonáink 70-80 százaléka megfelelő fejlettségű. Hozzáfűzte, az elmúlt hetek hidegebb napjai is jó szolgálatot tettek a mezőgazdaságnak, hiszen a növényeket védte a hótakaró, a kártevőket viszont elpusztította a hideg. A legnagyobb kárt a gazdák elmondása alapján a vadak okozzák a gabonatáblákon.


(forrás: Napló)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei