Megyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is képviseltette magát a Hírös Hét Fesztiválon, mely augusztus 19-27-ig került megrendezésre Kecskemét főterén. Fő célkitűzése a rendezvénynek a hagyományok ápolása és a helyi termékek népszerűsítése volt.


Kecskemét önkormányzata és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete közösen bonyolították le augusztus 20-án a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program ünnepi eseményét. Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója nyitotta meg az ünnepséget. Ezt követően Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke számolt be a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem karitatív kezdeményezés megyei eredményeiről és osztotta meg a résztvevőkkel gondolatait az új kenyér ünnepén.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szervezésében idén nyolcadszor indult útjára a program, mely minden évben egyre sikeresebb. A gazdák nagylelkű búzaadományaiból őrölt lisztből sütötték azt a kenyeret, melyet ünnepélyes keretek közt áldott meg Kis János evangélikus lelkész, Feczák László, görög katolikus lelkész, dr. Finta József plébános és Varga Nándor református lelkész. A kenyéráldást követően a felszegett kenyeret szétosztották a rendezvény résztvevői között.

Az érdeklődök az ünnepélyt követően a város főterén többek között a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást is megtekinthették, ahol 22 településről több mint 200 kiállító terményeit és 45 kézműves munkáját mutatták be. E portékák közül választotta ki egy szakmai zsűri a legkiválóbbakat. Gubán Gyula, a NAK megyei alelnöke a szakmai zsűri munkáját segítette, mint zsűrielnök. A kamara különdíját idén Helvécia kapta, mivel az esztétikai megjelenése, egyediség, elismertsége és újdonság értéke kiemelkedő volt. A jutalmat a kultúrház vezetője vette át Gubán Gyulától  ünnepélyes keretek között augusztus 21-én a Hírös Forrás szökőkútnál.

A Bács megyei teraszon az érdeklődőket védjegyes megyei termékekkel várták, illetve a főtéren felhúzott sátrakban kóstolhatták és vásárolhatták meg a különleges borokat, tejtermékeket, szörpöket, lekvárokat, savanyúságokat az ide látogatók.

A Hírös7 Fesztivál keretén belül mezőgazdasági fórumot is tartottak 2018. augusztus 22-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete és az Aranyhomok Kistérségi Egyesület közös szervezésében. A rendezvény moderátora Tóth János, Tiszakécske polgármestere, az Aranyhomok Kistérségi Egyesület elnökhelyettese volt. Szeberényi Gyula Tamás Kecskemét  alpolgármestere, Gáspár Ferenc és dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntötték a megjelenteket, majd neves előadók kiváló szakmai előadása által nyerhettek betekintést a résztvevők a 2014-2020-as európai uniós időszak gazdákat érintő kérdéseibe, aktualitásaiba. A hagyományokhoz híven Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár volt a rendezvény fővédnöke, aki a Vidékfejlesztési Programról adott átfogó tájékoztatást. A fórum sikerességét a magas részvételi arány is tükrözi.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei