Megyei hírek

Az egyik legnagyobb mezőgazdasági munka minden évben az aratás, melynek megkezdése előtt a gazdáknak ellenőrizniük kell gépeik műszaki állapotát, felkészítettségét, a kötelező tartozékok meglétét.

A korábbi években a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Szervezete elméletben vette át a gazdákkal az aratás megkezdésének környékén, hogy mi a teendő, ha a betakarításban résztvevő mezőgazdasági járművek alkalmasságát vizsgálja a hatóság. Idén erre gyakorlati bemutató keretében került sor: a NAK megyei igazgatósága három helyen tartott gyakorlati aratási gépszemlét. Elsőként június 11-én Pakson, a Paksi Dunamenti Mezőgazdasági Zrt.-nél, majd június 12-én Tolnán, az Aranykalász Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Szövetkezet gépműhely udvarán, végül június 14-én Dalmandon, a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-nél. A rendezvényeken a résztvevők jelenlétében többféle aratásban szereplő mezőgazdasági jármű alkalmasságát vizsgálták. Valamennyi gyakorlati aratási gépszemle bemutatót nagy érdeklődés kísért, mindenütt 20-30 gazdálkodó vett részt a rendezvényeken.

A gépszemléhez kapcsolódó ellenőrzést valamennyi helyszínen a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékes kirendeltségének munkatársai tartották. Az előadók arra hívták fel a figyelmet, hogy nem csak a gépeknek kell rendben lenniük, de a gépek papírjainak is érvényesnek kell lennie, illetve tűzoltó készülék is kell legyen mindig a gazdáknál aratás idején. Aratáskor sokszor rendkívüli körülmények között, nagy melegben dolgoznak az emberek és a gépek egyaránt, és ilyenkor a tűzveszély is jóval nagyobb. Ebben az időszakban gyakran hallani kigyulladt mezőgazdasági gépekről szóló híreket, és ha nem sikerül időben megfékezni, a tűz sokszor a még lábon álló termésre, vagy a már learatott területre is továbbterjedhet. A tűzesetek csökkentése érdekében az agrárgazdasági kamarával együttműködve a katasztrófavédelmi kirendeltségek is széleskörű tájékoztatási tevékenységet végeznek a gazdák körében minden évben. Ennek, valamint a gazdák körültekintésének köszönhetően az aratási munkálatokkal összefüggésbe hozható tűzesetek száma évről évre csökken.

(nak.hu)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok