Megyei hírek

Sok helyen már be is fejezték a napraforgó és a kukorica vetését Tolna megyében, sőt már arra is van példa, hogy a napraforgó kibújt a földből. Meleg az idő, elég nedves a föld, így pár nap is elég ahhoz, hogy a földbe vetett mag életre keljen.


A NAK Tolna megyei szervezetének adatai szerint a megyében őszi búzából 43 727 hektárt vetettek el, ebből 1356 hektáron kipusztult a vetés, leginkább a belvíz és az átnedvesedett föld miatt. A maradék területen 60 százalékban mondható jónak a vetés, 27 százalékban közepesnek, a maradék 13 százalékon gyengének a falugazdászok adatai szerint. Rozst 345 hektáron vetettek a megyében még ősszel, ennek 80 százaléka jó képet mutat, őszi árpából 9699 hektárt vetettek el és 270 hektáron pusztult ki a vetés.

A repce javában virágzik, bár kevésbé bokrosodott a növény, mint az várható lett volna. A megyében ebből 13060 hektáron vetettek még az ősszel a gazdák, melynek 75 százaléka mondható jónak. A növény közel egy hónapon keresztül virágzik, ami egyben öröm és bosszúságot is jelent a méhészeknek. Öröm, mert általában a repcevirágporok gyűjtésén szoktak megerősödni a méhcsaládok és mire az akácvirágzás beindul, már javában szorgoskodik a teljes kaptár.

Ugyanakkor sok bosszúságot okoz a gazdák növényvédelmi permetezése, ami a repcét és más szántóföldi növények gyomirtását érinti. A méhekre mérsékelten veszélyes készítményeket lehet csak alkalmazni, azt is csak az esti órákban. A szabályos felhasználás biztonságos, és nem okozhat méhmérgezést. Ha a növényvédő szer kijuttatása mégis méhelhullást okoz, azt a méhész haladéktalanul jelentse be a kormányhivatalnál.


(forrás: teol.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok