Megyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több megyét érintő iskolai tájékoztató fórumsorozata február 26-án Szekszárdra ért, ahol a város két iskolájában jártak az előadók.


Tolna a 14. a megyék sorában, ahová a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője és a megyei igazgatóság elnöke ellátogatott. Szekszárdon elsőként a Garay János Gimnázium tanulói, majd a Baka István Általános Iskola diákjai hallgathattak előadást az élelmiszerek tudatos vásárlásáról, és meg is kóstolhatták a helyi termelők által biztosított élelmiszereket, így a négyféle almát, mézet, diót, aszalt gyümölcsöt, gyümölcsleveket, zöldségeket.
– Nemcsak az a fontos, hogy egészséges élelmiszert vásároljunk, hanem az is, hogy ezeket megfelelő időben fogyasszuk – hívta fel a diákok figyelmét Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos szóvivője az „Itthonról Otthonra” elnevezésű roadshow-n. – A reggelinek különösen nagy jelentősége van étkezésünkben. De legalább ilyen fontos, hogy naponta ötször étkezzünk. Különösen fontos, hogy minél változatosabban tegyük mindezt, azaz fogyasszunk különböző állati és növényi eredetű élelmiszereket. És fontos az is, hogy minél gyakrabban kerüljön gomba az asztalunkra.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy-egy felnőttnek naponta legalább mintegy 400 gramm gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyest kell(ene) fogyasztania, így jelentősen csökkenthető a szívbetegségek, illetve a stroke kockázata is. A NAK programja szerves részét képezi annak a törekvésnek, hogy egész évben tanító, ismeretterjesztő jelleggel olyan látásmódformáló információkat juttassanak el közérthetően gyermek és felnőtt fogyasztókhoz egyaránt, melyek elősegítik a magyar termékekbe vetett bizalmat.

A program során nemcsak felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra, hanem a zöldség-, gyümölcs-, hús- és tejtermékfogyasztás témakörében megismerkedhetnek a diákok azzal, hogy miként, honnan kerül az élelmiszer nap mint nap asztalukra. Így többek közt arról is szó esett az előadásokon, hogy a hazai friss zöldséget megkülönböztethetjük a messziről, olykor sok ezer kilométerről ideérkezett, mesterségesen érlelt importtermékektől.
– Vajon kevesebb beltartalmi értéke van a mai almának, mint mondjuk a hatvan évvel ezelőtt termesztettnek? – tette fel a kérdést Vendégh Edit, a megyei agrárkamara elnöke. – Nagyon sok vizsgálatot végeztek ebben a témában: 1950 és 1999 között 47 gyümölcsöt és zöldséget vettek nagyító alá, tizenhárom-féle tápanyagot vizsgáltak, ebből hétnél nem tapasztaltak változást, hatnál viszont kisebb-nagyobb mértékben. Zöldségek esetében volt nagyobb az eltérés. Az okok többfélék, például meghatározó a termesztés, tárolás módja, milyen érettségi szinten szedték le, milyen hosszú volt a szállítási idő, illetve a genetikus hígulásnak is van jelentősége: a gazdák olyan fajtákat termesztenek, melyek nagyok, szépek, vagyis eladhatók. Ez utóbbi is gyengíti a beltartalmi értéket.

 

Képgaléria az eseményről


(forrás: teol.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok