Megyei hírek

Nagy érdeklődés övezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének jubileumi gazdafórumát február 1-én - számolt be az eseményről a szoljon.hu.


Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a megye gazdaságának alapját a mezőgazdaság képezi. Az eseménynek helyet adó épületet is az itt gazdálkodók pénzéből építették százhúsz évvel ezelőtt, tehát a megyeháza ugyanúgy a gazdáké is.
– Huszonöt éve, hogy a gazdakörök zászlót bontottak – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdakörök Szövetségének és a NAK megyei szervezetének elnöke, felidézve, hogy az elmúlt hét esztendőben mindig tartottak gazdafórumot azzal a céllal, hogy a gazdatársaknak stratégiai irányt mutassanak.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a rendezvényen kiemelte, hogy Magyarországon a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban összesen mintegy hetvenezer új munkahely jött létre, és ez a tendencia az elkövetkező években is folytatódik. A magyar mezőgazdaság pedig olyan fejlődési pályára állt, hogy az Európai Unió három legjobbja közé jutott.

Mint mondta, a Földművelésügyi Minisztérium évente mintegy ötszázmillió forint agrártámogatással rendelkezik. Az elmúlt években pedig jelentősen nőttek a nemzeti forrásból nyújtott agrártámogatások is: 2010-ben 52, 8 milliárd forintot fordítottak a mezőgazdaságra, ez 2017-ben 106,9 milliárd forintra nőtt, idén pedig eléri a 109 milliárdot. A lehető legnagyobb mértékű nemzeti támogatást kapják a szarvasmarha-, tej- és juhágazat szereplői, valamint a korábbi keretösszeg többszörösét fordítják a baromfi- és sertéságazat támogatására.

Ifj. Hubai Imre, a NAK alelnöke (jobbra) is köszöntötte a résztvevőket

 


Kitüntetéseket vehettek át

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöksége 2015 januárjában döntött arról, hogy az „Év Gazdája” díjjal jutalmazza azon megyei gazdálkodókat, akik gazdaságára, gazdálkodására, végzett tevékenységére példaként tekinthetünk. Ezúttal Borbás Zsolt, Czinege Kálmán, dr. Fazekas Miklós, dr. Koskáné Kardos Ilona, Szaszkó Sándor, Szűcs Zsigmond, Tóth László és Vincze Kálmán vehette át Györfi Sándor kisplasztikáját.
A „Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdákért” kitüntető díjjal olyan személyt jutalmaznak, aki kiemelkedő tevékenységet végzett a megyei gazdatársadalom érdekében. Erre a díjra Nagy Kálmán falugazdászt találták legméltóbbnak.


 

 


(forrás: szoljon.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei