Megyei hírek

Az idei Magyarok Kenyere program keretében Békésben 92 termelő 14 tonna búzát adományozott. Ehhez 58 gazda révén, 10,1 tonna kenyérgabonával a kondorosiak és környékbeliek járultak hozzá. Így nem véletlen, hogy a megyei adományozó napot szerdán a kondorosi városházán tartották meg.


Sok millió búzaszem, egy nemzet – továbbra is ezen mottó mentén gyűjtötték az étkezési búzát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében a Magyarok Kenyere Program keretében. A december 6-i szerdai adományozó napon Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, a program fennállásának hetedik évében minden eddigi rekordot megdöntött: több mint 3900 magyarországi és határon túli magyar gazda mintegy 600 tonna búzát gyűjtött. Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere örömtelinek nevezte, hogy Kondoroson milyen sokan járultak hozzá a kezdeményezéshez. Hangsúlyozta, ez is mutatja, hogy nemes célok érdekében megmozdulnak a városban élők. A Magyarok Kenyere program pedig egy nemes kezdeményezés, mert rászorulóknak segítenek liszttel, kenyérrel.

Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke is az adományozó készséget emelte ki. Kifejtette, a magyarság szolidáris, lehajol az elesettekhez, segít nekik. Az akció fontos üzenetének nevezte a Kárpát-medence gazdatársadalmának összetartozását. Kitért arra, az Oros-Malom Kft. a 14 tonna búzából 8,4 tonna lisztet állított elő, melyből két tonna adomány érkezik majd a határon túli rászorulókhoz, 6,4 tonna lisztet pedig a megye mind a kilenc járásába eljuttatnak a kedvezményezett szervezetek közreműködésével. Ezek: Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ, Élet Másokért Egyesület, Gyulai Családsegítő és Gyermekjóléti Intézmény, Mezőkovácsházi Humán Szolgáltató Központ, Orosházi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat, Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ, Margaréta Családos Egyesület, Biharugrai Településfejlesztő Egyesület.

Kulcsár László kiemelte, már a köztestület 2013-as megalakulásakor úgy érezték, kötelességük részt venni és felelősséget vállalni a jótékonysági kezdeményezésben.
– A Magyarok Kenyere Programban való szerepvállalásunk 2015-től vált igazán hangsúlyossá, amikortól már a szervezésben is közreműködtünk, 2016-tól pedig az agrárkamara főszervezőként vesz részt az akcióban. A program célja a kezdetektől fogva karitatív: búzaadományokat gyűjtünk, és az ebből őrölt lisztet eljuttatjuk a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek és intézményeknek, ezzel is enyhítve mindennapi gondjaikon.

A NAK megyei elnöke elmondta, lisztadomány érkezik Békésből is Erdélybe – a Böjte Csaba által 1993-ban alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány 82 intézményébe, ahol mintegy 2200 gyereket nevelnek, gondoznak –, valamint Kárpátaljára és a Vajdaságba is.

 

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok