Megyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egységesen, jelentős erőként közel 400 ezres tagság érdekeit képviseli; a szőlészekre, borászokra is kiemelt figyelmet fordít. hangzott el a kamara és a szekszárdi önkormányzat borászati konferenciáján.


A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon – mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa szeptember 15-én, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a szekszárdi önkormányzat borászati konferenciáján. Kifejtette: a tavaszi fagy, majd a jégkár és az aszály a szőlőtermés mennyiségét befolyásolta, a minőségét azonban nem. Az idei seprős újbor mennyisége nem haladja meg a 3 millió hektolitert. Elmondta azt is, hogy jelenleg alacsony, kilogrammonként 98-100 forint a szőlő átlagos felvásárlási ára. A legdrágább szőlőfajta a furmint, amelyet 127-140 forintért lehet értékesíteni, ugyanakkor kifejezetten alacsony az olaszrizling 72 forintos kilónkénti ára.

A konferencián mondott köszöntőjében egyebek közt arról beszélt, hogy a szőlő- és borágazat még ma is strukturális problémákkal küzd, az elmúlt öt év munkája ellenére nagyon sok érdekrendszer van jelen. Fontos kihívásnak nevezte a 2018. márciusban kezdődő hegyközségi választásokat; azt mondta, „gondoljuk át, hogy milyen típusú vezetőket választunk, szeretnénk-e fiatalítani, még több szakmai tudást bevinni", és az integrációs példákat ajánlotta a borászok figyelmébe. A miniszteri biztos kitért arra is, hogy a szőlőtermesztés nem magas jövedelmet termelő ágazat, ezért fontosnak tartja, hogy a termelők számára legyen stabilitás, „tudják januárban, hogy szeptemberben miből lesz jövedelmük".

A tanácskozás szakmai köszöntőjében Győrffy Balázs, a NAK elnöke megjegyezte, a szőlő és bor városa címet méltón és büszkén viselheti Szekszárd.
– Mi, magyarok persze már régóta élvezzük a finom szekszárdi borokat. Az agrárgazdaságban tevékenykedők pedig főképp láthatják, hogy az utóbbi években miként fejlődik évről évre a szőlészeti-borászati háttér a térségben. Létrehozva olyan zászlóshajókat, amelyek a régió borainak hírnevét jól alapozzák meg, illetve számos borászat vívott már ki magának országos ismertséget, elismertséget – mondta. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egységesen, jelentős erőként közel 400 ezres tagság érdekeit képviseli; a szőlészekre, borászokra is kiemelt figyelmet fordítunk. A szőlő-bor ágazat a magyar mezőgazdaság egyik emblematikus ágazata, egyúttal sok ember megélhetését biztosítja; fejlődése, erősítése a NAK kiemelt célja.

Sidlovits Diána, a NAK kertészeti csoportvezetője előadásában kifejtette: bár 2004-től 2016-ig 93,2 ezer hektárról 63,6 ezer hektárra csökkent a magyar szőlőtermő terület, ugyanakkor a tolnai, szekszárdi, villányi, balatonboglári, etyek-budai, neszmélyi és pannonhalmai borvidék területe nőtt. Ezzel párhuzamosan egyes borvidékeken jelentősen megújultak az ültetvények is. Ismertetése szerint 2017-ben Magyarországon 13 839 hektárnyi borszőlőt érintett természeti kár: fagy, jégverés, aszály. Európa nagy bortermelő országaiban ugyanakkor sokkal jelentősebb terméskiesés várható: Franciaországban 18, Olaszországban 24, Spanyolországban 12 százalékkal csökkenhet a szőlő mennyisége. Az Európai Unió országaiban az utóbbi öt év átlagához viszonyítva 12 százalékkal terem kevesebb szőlő.

Úgy vélte: Magyarországon sok helyen indokolatlanul alacsonyak a szőlőárak, amit a nemzetközi trendek nem magyaráznak; Spanyolországban például a tavalyi, 30 eurócentes induló ár kétszeresére számítanak a termelők.
– A világ borfogyasztási szokásainak változása alapján 2020-ig várhatóan csökken a vörös borok, és nő a száraz fehér, illetve a rozé borok iránti kereslet – mondta, hozzátéve, hogy a magyar exportborok átlagára emelkedett, míg 2004-ben egy euró alatt, 2016-ban 1,3 eurós literenként átlagáron értékesítették a magyar borokat külföldön.

 

A köszöntések után a közönség belakta a fesztiválhelyszínt


(MTI/nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok