Megyei hírek

A XX. Arató- és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napot rendezték meg 2017. július 8-án Szarvason. A rendezvényen került sor a 2017. évi Magyarok Kenyere Program Békés megyei indító rendezvényére, a búzagyűjtő napra is.

 

Kulcsár László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke hangsúlyozta, tavaly nyolcvan megyei felajánló adományozott kenyérgabonát. Az ezüstszőlői programon a szarvasi és környékbeli gazdák felajánlásaként 10 zsák malmi búza átadásával indult a kárpát-medencei program.
–  Örömteli, hogy a kis-, közepes és nagygazdaságok is fontosnak érzik a szolidaritást – jegyezte meg Kulcsár László és Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Hozzátették, nem is a mennyiség a leglényegesebb, hanem az, hogy egyre többen adakoznak hét év óta a határon inneni és túli rászorulóknak.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, ,,egy kenyéren vagyunk, egy nagy családot alkotunk, közös a munka, a felelősség, az öröm és a bánat is". Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke is azt emelte ki: a kenyér az összetartozás szimbóluma, és azon kívül, hogy a legalapvetőbb élelmiszer, a biztonság, a kiszámíthatóság és az élet jelképe is.

Korinek László, a Magyarok Kenyere Program ötletgazdája elmondta, tavaly 500 tonna búzát adtak össze a kárpát-medencei gazdák, és ami a legfontosabb a segítés mellett az az összetartozás erősítése. Kitért arra is, idén a kovászt a legdélibb horvátországi magyar településről, Szentlászlóról hozzák. A víz a Tisza kárpátaljai forrásából kerül a kenyérhez, a só pedig az erdélyi Parajdról. Korinek László át is adott egy parajdi sóval teli dobozt Závoda Ferencnek, az aratónap főszervezőjének.

A rendezvény keretén belül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Szent István Egyetem szarvasi, Tessedik Campusa közötti együttműködési megállapodást írt alá Kulcsár László és Futó Zoltán, az egyetem szarvasi karának dékánja. Mindketten kiemelték, hogy az agrárképzés és -kutatás hasznát a gyakorlatban is át kell adni a gazdáknak, akik ezáltal eredményesebben termelhetnek, valamint olyan szakemberek segíthetik a megye mezőgazdaságát, akik például képzettek a precíziós gazdálkodás részleteiben is. Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott kiemelte, ezáltal stabil lett az az együttműködés, amelyben a közigazgatás, az agrárkamara és az egyetem közösen, egyeztetések, cselekvési programok, tájékoztató rendezvények révén tesz a megye gazdálkodóiért, agráriumáért.

Az aratónap keretében az Összetartozás Emlékparkban szombaton délelőtt felavatták a nyolcadik Barátság emlékoszlopot, a délvidéki Magyarcsernye révén.

 

Képgaléria az eseményről

 

(fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok