Megyei hírek

Teljessé válik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer 2019 őszére a Marótvölgyi öblözet rendezésével. A projekt nyitórendezvényét és alapkőletételét június 27-én tartották Somogysámsonban és Főnyeden.

Egy öblözetet alakítanak ki a térségben, megoldást kínálva a belvizes és a vízhiányos időszakok problémáira, illetve lehetőséget nyújtva a biztonságos gazdálkodáshoz – mondta el Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az eseményen. Mint kifejtette, a regionális és az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2,2 milliárd forintos, uniós és magyar finanszírozású fejlesztésével nyílik erre mód. Elvégzik a főnyedi szivattyútelep gépészeti rekonstrukcióját, csatornákat helyeznek át és újítanak fel, illetve megépítenek 22 műtárgyat – tette hozzá. 
Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese közölte, a vízvédelmi rendszerbe még be nem kapcsolt területen az elmúlt tíz évben 50 millió forintot költöttek pótszivattyúzásokra, hogy a földeket és az ott haladó vasútvonalat használni lehessen. Jelezte: a projekt amellett, hogy ezt a gondot orvosolja, a vízelvezetés és elárasztás lehetőségének megteremtésével hozzájárul a természeti értékek védelméhez. Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy a projekt megvalósításával nő a térségben lakók biztonsága, az ingatlantulajdonosoknak nem kell tartaniuk a belvíz okozta károktól. Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke úgy vélte, a beruházás a turizmusra is kedvező hatást gyakorol. Presír József a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke előadásában emlékeztetett, hogy a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer kialakítása több mint három évtizede kezdődött. Az eddigi fejlesztések és a következő két évben megvalósuló Marótvölgyi öblözet projekt között az a különbség, hogy míg az előbbiek elsősorban a vízminőség javítását szolgálták, utóbbi a Marótvölgyi-csatorna kiöntésének megakadályozásával a völgyfenékről a belvíz elvezetésével az ár- és belvízvédelmet támogatja – mutatott rá.

MTI

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok