Megyei hírek

Szekszárdon 2017. május 18-án közös gazdafórumot tartott a NAK Tolna Megyei Igazgatósága, valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A katasztrófavédelem munkatársai az aratási gépszemle fontosságáról, a szabadtéri tüzekkel kapcsolatos szabályozásról és az ADR változásairól adtak elő.


Tájékoztatást adtak az aratási gépszemle szabályairól (az előadás anyaga document itt megtekinthető (206 KB) ), ami szerencsére már évek óta változatlan, így csak annak meglétére kell ügyelni, aki már régóta gazdálkodik az már „rutinos” ebben a kérdésben és nem kell új szabályokat figyelembe venni. Elhangzott viszont, hogy az előző évekkel ellentétben idén biztos, hogy lesznek ellenőrzések, mivel erre vonatkozóan már megkapták a központi utasítást. A szabadtéri tüzek esetében minden település egyénileg szabályozhatja az égetés feltételeit, azonban ha országos tűzgyújtási tilalom kerül elrendelésre, abban az esetben az felülírja a helyi rendeleteket. Szekszárd vonatkozásában a külterületi égetés 8-17 óráig megengedett (az előadás anyaga document itt megtekinthető (1.18 MB) ).

Vendégh Edit, a NAK megyei igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket

 

A 2017-es ADR előírásait az ENSZ Belső Szállítási Bizottsága hagyta jóvá az ún. Sárga Könyv 19. átdolgozott kiadásával. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, a 2015-ös előírások 2017. június 30-áig alkalmazhatók, de 2017. január 1-től már a 2017-es rendelkezések szerint is lehet bonyolítani a nemzetközi szállításokat (az előadás anyaga document itt megtekinthető (199 KB) ).
Főbb változások a 2017-es ADR-ben:
- Megszűnik az OX típusú jármű, ezáltal módosul a jármű jóváhagyási igazolás is.
- Megújul az írásbeli utasítás. Az aktuális mintának megfelelő útmutatókat 2017.  június 30-ig kell telepíteni a járművekre.
- Kilenc új UN szám jelenik meg a 2017-es szabályozásban.

Az ADR-ről is szó volt

 

A fórum tovább részében a NAK biztosítási és mobiltelefon-szolgáltatásáról hangzott el tájékoztató.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok