Megyei hírek

Az idén sorrendben második alkalommal rendezte meg NAK Pest megyei és fővárosi szervezete a Pest megyei Borversenyt. A beérkezett minták közül 13 bor kapott arany minősítést.


A május 3-i eseményen Kupcsok Milán, a NAK Pest megyei igazgatója elmondta, az esemény jó lehetőség a megyei borok szakmai megmérettetésére, célja hogy a megye borászai és bortermelői is bemutatkozhassanak és képviselhessék egyedi arculatukat, ezáltal is erősítve a megyei borrégió jóhírét a magyar borok viszonylatában.

Az előírás szerint kizárólag a megyében termesztett szőlőből előállított, csendes borokkal lehetett nevezni. A tavalyihoz hasonlóan idén is számos termelő élt a lehetőséggel és versenyeztette meg a borait, a három kategóriában (fehér-, rozé- és vörösbor) induló tételek közül a legtöbb minta a Kunsági borvidékről érkezett. Az esemény helyszíne a borkészítés oktatásának középiskolai szintű fellegvára, a Soós István Borászati Szakképző Iskola Tangazdasága volt, melyet a megnyitó során Klément György, a NAK Pest megyei és Fővárosi Szervezetének alelnöke – aki maga is bortermelő – is kiemelt.

A 26 termelőtől beérkezett 92 darab bormintát a hagyományokhoz híven a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend borbíráló bizottsága és más, neves hazai szakértők, többek között Dr. Bálo Borbála, a Szent István Egyetem Szőlészeti Tanszékvezető docense és Viniczai Sándor, a Magyar Mezőgazdaság borszakértő újságírója értékelte. A jó hangulatú esemény során ismét megállapítást nyert, hogy a Pest megyében termelt szőlőből készült boroknak méltó helyük van az országosan elismert, minőségi borok palettáján, a beérkezett minták közül 13 bor kapott arany minősítést. A versenyhez hasonló pozitív kezdeményezések erősítik a kamara és a térség borászainak viszonyát, a termelőket pedig minél szebb borok előállítására sarkallják.

Az eredményhirdetésre későbbi időpontban kerül sor, itt adják majd át a társadalmi zsűri különdíját is.

Szervezők, bírálók, résztvevők...


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok