Megyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával a Balatonboglári Hegyközségi Tanács idén ismét megrendezte hagyományos tavaszi borvidéki borversenyét Rádpusztán.


A bor az egészséges és vidám emberek itala, ezért különösen fontos azoknak a szerepe, akik kiválasztják közülük a legjobbakat – mondta dr. Kállay Miklós professzor, a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója, egyben a borverseny elnöke.

Ismert és elismert borászok pontozták a Balatonboglári Borvidék legnagyobb borversenyére benevezett negyven borász 167 tételét. Bujdosó Ferenc, a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke arra biztatta az ítészeket, szakértelmükkel is segítsék, hogy a balatoni borok még jobbak, a borászok pedig még sikeresebbek legyenek. Ennek érdekében már szövetséget is kötöttek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Somogy megyei önkormányzat összefogásával.

A jó bornak is kell cégér – tartja magát a mondás, s nem véletlenül. A dél-balatoni bort közel, s távol jól ismerik, egészen kiváló minőségéről viszont még mindig lehet újat mondani. A dél-balatoni borokat nem elég dicsérni és inni, sokat kell beszélni is róla, hogy még többen felfedezhessék egészségjavító és embert vidító tulajdonságait. Mert ezekbe a borokba a nyári pezsgés és a balatoni napfény is beköltözik.

A negyven borász 38 féle vörös, 91 fehér, 23 rozé, egy siller, 10 gyöngyöző bort és négy pezsgőt hozott el a megmérettetésre. Négy bizottságban 24 szakember bírálta a mintákat. Az eredmények itt megtekinthetők.

 

Képgaléria az eseményről:

 

 

(NAK)

 


Illegális borlerakat

A NAV veszprémi pénzügyőrei megközelítőleg 12 ezer palack bontatlan kiszerelésű, azonosító címke nélküli vörös szőlőbort találtak egy Balaton-felvidéki ingatlan pincéjében.
A pénzügyőrök próbavásárlást tartottak Balaton-felvidéken egy borospincénél. A pincében található termékek ellenőrzésekor kiderült, hogy a tulajdonos nem tudja igazolni a borok eredetét, továbbá a kereskedelmi mennyiségű, adózatlan jövedéki termék tárolásához szükséges hatósági engedélyekkel sem rendelkezik.
A pénzügyőrök a mintegy 6 millió forint értékű árut lefoglalták, a mintegy 90 hektoliter mennyiségű, ismeretlen eredetű vörösbort pedig megsemmisítették.
(NAV)


 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok