Vármegyei hírek

Gazdafórumot tartott a NAK Komárom-Esztergom megyei szervezete Tatán, március elsején. A résztvevők értékes információhoz juthattak az agrárium, a pályázati lehetőségek, a kormányzati támogatások és a kamara aktuális helyzetéről, jövőbeli terveiről, lehetőségeiről.


Balogh Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom megyei elnöke köszöntötte a gazdafórum előadóit, Nagy Istvánt, az FM parlamenti államtitkárát, Kis Miklós Zsoltot, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárát és Győrffy Balázst, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét, továbbá a meghívott vendégeket, köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztost, országgyűlési képviselőt, Bencsik János parlamenti képviselőt, Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, Kancz Csaba megyei kormánymegbízottat és Michl Józsefet, Tata polgármesterét.

Bencsik János elmondta, hogy a tavalyi fórumnak és a Neszmélyi Borvidéken elindult belső szakmai párbeszédnek köszönhetően eddig 1,4 milliárd forint értékű pályázatot nyújtott be tizenkettő pincészet.
– Bizakodunk, hogy az előző uniós költségvetési időszakhoz képest sokkal nagyobb fejlesztési támogatásban részesülhet e történelmi borvidék – jegyezte meg.


Tatai tervek


Michl József kiemelte, hogy egyre nagyobb Tatán a helyi gazdálkodók ereje. Az agráriumhoz kötődő helyi aktualitásokról szólva tájékoztatott, hogy a város új piacot alakít ki pályázati forrásból, új közétkeztetési rendszert vezetnek be, melyben a helyi termékek is szerepet kapnak, az Öreg-tavon pedig újra beindulhat – a város által létrehozott üzemeltető cégen keresztül – a haltenyésztés.


Baj van a felvásárlási árakkal


Nagy István a magyar agrárium helyzetét, lehetőségeit elemezte. Előadásában tájékoztatott, hogy 5 év alatt 55 százalékkal nőtt a mezőgazdaság teljesítménye. A szántóföldi hozamok alapján szép volt a tavalyi év, de ilyenkor termelői oldalon a felvásárlási árakkal van baj, ami ellenben az állattenyésztőknek kedveztek. Örvendetes az is, hogy az export jelentősen, több mint 60 millió euróval emelkedett. Előadásában ismertette az egyes ágazatok elmúlt évi hozamait és kibocsátásait, részletesen taglalva a növénytermesztési hozamokat és struktúrát, az állattenyésztési ágazatok mutatóit. Ezt követően az agrár-vidékfejlesztési támogatások rendszerét taglalta mind a nemzeti, mind az uniós források tekintetében, majd az egyéb intézkedések terén kitért az agrár-kárenyhítési rendszerre, a hitelfinanszírozási és a kamat- és költségmentes hitel államilag támogatott konstrukcióira. (Érdemes az Agrár Széchenyi Kártyát igénybe venni, például az áringadozások kivédésére.) Előadását a szövetkezési és integrálódási hajlandóságra való ösztönözéssel zárta.


Lefülelt átverések


Kis Miklós Zsolt a mostani források hatékony felhasználását hangsúlyozta, majd a beadott és a leendő pályázatokról szólt részletesen. Összesen 1300 milliárd forint hívható le a Vidékfejlesztési Programból, ebből 1216 milliárdot már kiírtak, és fennmaradó összeg kiírása is várható még ebben az évben. Sok esetben van szükség hiánypótlásra, például az állattartó telepekre vonatkozó pályázatok mintegy 95 százalékánál – ez is hátráltatja az értékelést és az érdemi döntést. Az idei pályázatok közül kiemelte a termelői csoportok és szervezetek, a rövid ellátási láncok és a helyi piacok létrehozását fejlesztését segítő kiírásokat.

Az államtitkár figyelmeztette a gazdálkodókat arra, hogy gondosan válasszák meg a pályázatírókat. Példaként említette a nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatására, illetve a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációjára, mikrovállalkozás indítására kiírt pályázatot, amelyre 14 milliárd forintot különítettek el a Vidékfejlesztési Programban. Várható volt, hogy nagy lesz az érdeklődés, de arra nem számítottak, hogy az összegnek a tízszeresére érkezik igény. Feltűnt a pályázati bírálóknak, hogy több mint száz pályázat kísértetiesen hasonlított egymásra. A másik felhozott példa szerint a fiatal gazdák támogatására március elejétől lehetett volna pályázni, de elhalasztották az indulást, a feltételeket újragondolják, mert akadtak olyanok, akik kormányhivatali igazolással visszaélve, papíron gombatermesztővé válva akartak indulni a pályázaton. Az etikátlan magatartás és a nem kellő felkészültség tehát egyaránt probléma.

Balról jobbra: Győrffy Balázs, Balogh Zoltán, Nagy István és Bencsik János


Szolgáltatás-dömping


Győrffy Balázs az elmúlt évet értékelte. 257 ezer kártya alapú igazolványt igényeltek az őstermelők, ehhez 321 ezren tartoznak, tekintettel a közös őstermelői igazolvány lehetőségeire. Csökkenést mutat a szám, ez részben a gazdaság fehérítésének is a következménye. A kamara több mint 200 jogszabály véleményezésében vett részt. A pályázatokról szólva a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot (GINOP) említette, amelyben az élelmiszeripari támogatási csomag 50+50 milliárdra, több mint kétszeresére bővült.

Az idei év feladatairól szólva kiemelte az országos jégesőelhárító-rendszer kialakítását. Mint mondta, jelentős a költsége és a fenntartása is, de megéri, mert nem csak a gazdáknak, az önkormányzatoknak és a lakosságnak is egyaránt hasznos. Kiemelt feladat a szolgáltató hálózat megerősítése, amelyben kiemelt szerepet kap a kapcsolattartói hálózat. Az ő szerepük az lesz, hogy azoknak is segítsenek, akik tevékenységükből adódóan ritkán kérnek tanácsokat a falugazdászoktól. Kísérleti jelleggel szolgáltató központokat is létesítettek.

A biztosítások közül az elnök szerint egyértelműen a kamarai csomagot érdemes választani. Elindítottak egy telekommunikációs szolgáltatást is „BirtOKOS” néven, amely minden tag számára elérhető, kedvező percdíjak mellett a havidíj teljes egészében lebeszélhető a csoportokon belül, a kamarai szakemberek is ingyen hívhatók. A kamarai tagdíjakról elmondta, hogy terveik szerint e költségből bizonyos rész jóváírhatóvá válik majd a most formálódó új tagdíjfizetési konstrukció alapján. Kiemelte, hogy a kamarai igazolvánnyal újabb külső szolgáltatók kedvezményei is elérhetőek lesznek. Reményei szerint a kedvezményekkel és a szolgáltatásokkal a tagság 85 százalékának a kamarai tagdíj gyakorlatilag ingyenessé válhat.

A felvetett pályázatírói etikátlan magatartás kapcsán közölte, hogy a kamara kialakította a Pályázati Tanácsadók Hálózatát. A rendszerbe már 200 pályázatíró regisztrált, közülük ötvenen átestek a szigorú engedélyeztetési eljáráson. Díjmentesen közvetíti őket a kamara a tagoknak, emellett napra kész információkat nyújt az újabb pályázatokról.

Az előadások után a résztvevők kérdéseikre válaszoltak a meghívott előadók.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám