A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezete több programot is szervezett az elmúlt hetekben.
A NAK Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának szervezésében helyi általános iskolások látogatták meg a Kapuváron üzemelő Ambrózia Kenyér Kft-t. A program célja a pék szakma és a helyi termékek népszerűsítése volt. A látogatás során a tanulók megismerkedhettek egy jól felszerelt pékség- és cukrászüzem mindennapjaival, a korszerű berendezésekkel.
A vállalkozás ügyvezetője felajánlott mindenkinek egy-egy alkalmi látogatást is. Továbbá támogatásáról biztosított mindenkit, hogy a jövőben náluk gyakorlati- és munkalehetőséghez is juthatnak majd a pék, illetve cukrász szakmát választók.
Bemutatkoztak az élelmiszeripari- és agrárszakmák
Három állomásból álló roadshow keretében mutatkoztak be a pályaválasztás előtt álló érdeklődőknek a megyei élelmiszeripari és mezőgazdasági szakképző iskolák és vállalkozások.
A 2016. november végén, december elején Sopronban, Csornán és Győrben megtartott rendezvényeken diákok, szülők, általános iskolai vezetők, tanárok ismerkedhettek meg a megye élelmiszeriparával, mezőgazdaságával. A résztvevők információkat kaphattak a megyében működő 6 szakképző iskola 27 képzéséről, illetve 12 helyi vállalkozás működéséről.
A résztvevő szakképző iskolák: Arany János EGYMI, Óvoda Általános Iskola, Szakiskola; Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakképző Iskola; Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium, és kertészeti képző telephelye, a Lippai János Kertészeti Szakképző Iskola és Kollégium; Soproni Kozmutza Flóra EGYMI Általános Iskola és Szakiskola; Soproni Szakképzési Centrum Berg Gusztáv Szakközépiskolája; Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium
A résztvevő vállalkozások: Ambrózia Kenyér Kft.; Aphrodité Virág Kft.; Darnó Hús (Funkció Kft.); Hipp Kft.; Kapusprint 90 Kft.; Pedró Pékség Kft.; Peresztegi Pékség; Sódér Húsfeldolgozó Kft.; Sokoró Kft.; Taschner Bor- és Pezsgőház Kft.; Tutti Kft.; Zöld Zóna Virágszalon.
Pályaválasztási kiállítás
2016 novemberében került sor az általános iskolai tanulók részére meghirdetett hagyományos megyei pályaválasztási kiállításra. A rendezvényeken – erősítendő az élelmiszeripari és mezőgazdasági szakmákat – részt vett a NAK megyei szervezete is. A kamarai standon információt kaptak az érdeklődők a hat megyei szakképző iskolában folyó képzésekről, illetve a NAK gyakorlati helyekkel kapcsolatos szerepéről.
Miből lesz a popcorn?
Az élelmiszeripari és mezőgazdasági szakmák népszerűsítésének jegyében újabb üzemlátogatásra került sor általános iskolás tanulóknak. Ezúttal a mosonudvari Lajtamag Kft. vetőmagüzemében jártak mosonmagyaróvári diákok.
Az iskolások hasznos információkat kaptak a vállalkozás tevékenységéről, kutatás-fejlesztési eredményeiről. Megtudták, hogy az általuk is jól ismert popcorn, hogyan, milyen munkafolyamatok után kerül a zacskókba, illetve, hogy mi szükséges egy jó minőségű vetőmag előállításához.
Az elsősorban pénzügyi, informatikai szakmák iránt érdeklődő gyerekek figyelemmel hallgatták, hogyan működtet egy mezőgazdasági vállalkozás egyedülálló, szoftvervezérelt raktározási rendszert, hogyan működik egy szárító-tisztító-osztályozó berendezés.
A látogatás során az iskola tanárai együttműködési szándékukat jelezték a NAK részére azzal kapcsolatban, hogy szakgimnáziumi tanulóik bővebb információkat kaphassanak élelmiszeripari és agrárinformatikai aktualitásokról.
(NAK)