A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom megyei szervezete idén október 26-án Komáromban, az Ireks-Stamag Kft.-nél tartotta meg malom- és sütőipari osztályülését.
A tanácskozáshoz a Fejér és Veszprém megyei tagok is csatlakoztak, mert a Magyar Pékszövetség Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéket magába foglaló régiós ülésére is itt került sor.
A résztvevőket Szabó László, a NAK Komárom-Esztergom megyei szervezetének élelmiszeripari alelnöke köszöntötte, majd ezt követően Jankó Miklós az Ireks-Stamag Kft. ügyvezetője, mint házigazda üdvözölte. Utóbbi a magyar sütőipar helyzetéről beszélt, különösképpen hangsúlyozva az oktatás és szakképzés ügyének fontosságát. Mint mondta, sokkal több fiatalra lenne szüksége a szakágazatnak, fontos lenne, hogy a fiatalok lássanak perspektívát az élelmiszeriparban. Külföldi példaként német kampányfilmet vetített le, amiből kiderült, hogy Németországban a szakmanépszerűsítést a fiatalok számára „fogyasztható” formában tálalják.
Ezek után Lakatos Tibor a Magyar Pékszövetség alelnöke beszélt a tagjaiknak nyújtott szolgáltatásokról, itt említve meg a közös földgázbeszerzést, amely körülbelül 15-20%-al teszi olcsóbbá az üzemenkénti költséget. A szakma népszerűsítése érdekében tett erőfeszítések között megemlítette azt a jó példát, amelyet a nyíregyházi szakképző iskola folytat, egy stuttgarti intézménnyel együttműködésben lehetővé teszik diákjaik számára, hogy minden nyáron egy hónapot kint töltsenek az ottani csúcsminőségű tanműhelyben. Tapasztalataik szerint a diákok motivációját rendkívül növeli ez a külföldi tanulási lehetőség.
A következő előadó Varga István volt a Goodmills Magyarország Kft-től, aki a magyar malomipar helyzetéről beszélt egészen a rendszerváltozástól kezdődően. Megemlítette az albán pékségek problémakörét és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már lépéseket tett az ügyben.
A pékszakmai képzés helyzetéről Heitz Ferenc számolt be a tatai Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium képviseletében. Lehangoló képet festett mind a szakképző iskola tárgyi és személyi feltételeit, valamint a jelentkező gyerekek hozzáállását és képességeit illetően. Utolsó napirendi pontként Varga László a NAK élelmiszeripari szakértője ismertette a támogatási rendszerben rejlő lehetőségeket.
Komoly témákat érintettek.
(NAK)