A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vett a Szekszárdi Szüreti Napok rendezvényen, amelynek egyik védnöke Győrffy Balázs, a NAK elnöke volt.
A szeptember 15-18. közötti rendezvényt a kamara kitelepüléssel támogatta és népszerűsítette a helyi termelőket és termékeiket, illetve kihelyezett falugazdász ügyfélfogadást tartott a helyszínen. A standokon megtalálhatóak voltak a helyi alapanyagokból készült lekvárok, szörpök, préselt gyümölcslevek, kézműves sajtok, homoktövis- és levendula termékek, illetve idén először pálinkafőzde is bemutatkozott.
A rendezvény fővédnöke Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, egyik védnöke pedig Győrffy Balázs, a NAK elnöke volt.
A kamara közösségi standján az alábbi partnerek mutatkoztak be:
Decsi Hegyi Finomságok: Unyi Mária 2013 óta foglalkozik tartósítószer mentes kézműves termékek – szörpök, lekvárok, pestok, chutny-k, zöldségkrémek, fűszerek, fűszersók és csokoládék – készítésével. Hagyományos eljárással készített termékeit igyekszik újragondolva előállítani, melynek eredményeként mára a Decsi Hegyi Finomságok már kisüzemmé fejlődött.
Kalocsa Tanya: Az attalai székhelyű vállalkozás a jelenleg ismert legjobb beltartalmú homoktövis hibridet termeszti immár hetedik éve családi vállalkozásban, ezen kívül a csomagolást, értékesítést is saját erőből valósítják meg gondos gazdaként. A növényt préselt lé, szárított mag, héj őrlemény illetve homoktövis magolaj formában dolgozzák fel. Postai úton az egész ország területére eljut termékük.
Szőnyi Tibor – sajtkészítő: A Szekszárd – Keselyűsben élő gazdálkodó saját tehenészetében előállított tejből készült sajtjaival évek óta megtalálható a szekszárdi piacokon. A füstölt és ízesített kemény sajtok és orda mellett minden évben új termékkel is készül a szüreti fesztiválra.
Herr Farm Fruit: A lengyeli családi gazdaság frissen préselt gyümölcsleveket állít elő az immár hat éve működő gyümölcsfeldolgozójában. Alapanyagaikat a saját gyümölcsösükben termelik meg, illetve a környékbeli gazdák kiváló minőségű áruikkal is hozzájárulnak az ízletes és egészséges natúrlevek előállításához. Igény szerint bérfeldolgozást is vállalnak.
Levendulafarm: A Hőgyészen működő vállalkozás egy korábbi szőlőbirtok területén foglalkozik francia levendula termesztésével, feldolgozásával. Termékeik között megtalálhatóak illóolajok, illatpárnák, illatzsákok, levendula víz, levendulás finomságok és a szárított növény dekorációként. Természetesen forgalmaznak I. és II. osztályú levendula palántákat is.
Rideg Pálinkafőzde: A paksi pálinkafőzde idén első alkalommal vesz részt a Szekszárdi Szüreti Fesztiválon. A vállalkozás 1990-től végez pálinkafőzést, 2005-től bővítették tevékenységüket kereskedelmi főzéssel.
(NAK)