Vármegyei hírek

A 2016-ban 70 éves INTEGRÁL Zrt. a Magyar Lúdszövetséggel közös szervezésben immár 18. alkalommal tartotta meg a hagyományos szakmai konferenciát a négy napos XVIII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál programsorozat keretében.

A szakmai konferencia egyrészt tisztelgés azon szakemberek előtt, akik egész évben foglalkoznak állattartással, libahízlalással másrészt az INTEGRÁL Zrt. kiskunfélegyházi feldolgozóüzemében vállalnak részt a világszerte híres hungarikum, a hízott libamáj előállításában.

A szakmai konferencián elsőként Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szólt az egybegyűltekhez, aki a 2008-as „fekete esztendőt” említette és azt, hogy akkoriban képviselőként oroszlánrészt vállalt a Hungarikumokról, Magyar Értékekről szóló törvény előkészítésében. Felidézve emlékeit elmondta, hogy a törvényjavaslat első körös véleményezése során több mint 500 hozzászólás érkezett az egész Kárpát-medencéből. A véleményekben kiemelkedő számban említették a mai nap „főszereplőjét” a hízott libamájat. Talán ennek is köszönhetően, a 2012-ben elfogadott törvényt követő évben az elsők között rögzítették a Magyar Hízott Víziszárnyas Termékeket, mint hazánk értékeit, egyben a Hungarikumok gyűjteményébe is beemelték azokat, hiszen több évszázados hagyomány és kiemelkedő szakértelem kell ezen termékek előállításához. A hízott libamáj jelkép hazánk számára, a hazai és a nemzetközi konyhakultúra egyik legkiemelkedőbb értéke.

Balla László Kiskunfélegyháza Város alpolgármestere elmondta, hogy Kiskunfélegyháza városa büszke az idén 70 éves INTEGRÁL Zrt.-re, a vállalat és a város együttműködésére és arra a tényre, hogy az INTEGRÁL Zrt. nevét világszerte a magas minőséggel és Magyarországgal azonosítják.

Dr. Horváth Sándor az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a hízott víziszárnyas és azon belül a hízott liba fellegvára hazánkban a kiskunfélegyházi INTEGRÁL Zrt., de szükségesnek tartotta megemlíteni, hogy nem kizárólag ezen a környéken foglalkoznak ezzel az amolyan „kézműves” munkával hazánkban. Kétségtelenül a jövő egyik sikerágazatának tartja az élelmiszeripart hazánkban, de véleménye szerint azt is szükséges látnia az ebben tevékenykedőknek, hogy küzdelmes időszak előtt áll az ágazat. Végezetül bizodalmát fejezte ki, hogy a hízott libamáj, mint méltán híres Hungarikum megkapja a jövőben a kormányzat támogatását és emellett lesznek továbbra is olyan szakemberek, akik áldozatos munkája nélkül elképzelhetetlen a fennmaradás és előrelépés.

Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, mint a nap első szakmai előadója a kormányzat oldaláról adott képet a lúdágazat helyzetéről, kitörési lehetőségeiről, majd azon kormányzat által nyújtandó segítségekre tért át, amelyek a fejlődést megalapozhatják az ágazatban dolgozók számára. Az export-piaci helyzetkép bemutatásával számszerűsítetten jelent meg előadásában a Belgiumba, Franciaországba, Németországba, Hongkongba, Japánba és Izraelbe irányuló exportpiaci növekedés a hazai fogyasztás sajnálatos csökkenése mellett. A belpiaci arány esetleges növekedésének egyik megoldás lehet az ÁFA-csökkentési termékek körének szélesítése, mely egyelőre még nem érte el a víziszárnyasokat, de a baromfiágazat bizonyos szegmenseiben már 2017. január 1-től bevezetésre kerül. A támogatások vonatkozásában a helyettes államtitkár kitért a baromfi állatjóléti támogatások megváltozott igénylési és kifizetési rendszerére és az újonnan bevezetett 1,2 milliárd forintos étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatására. A VP 2016 augusztusáig megjelent 35 pályázati felhívásában rejlő és a GINOP-ból a középvállalkozásoknak nyújtandó támogatás érintése mellett szólt a csak nagyvállalatok számára rendelkezésre álló Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett forrásról.

Második szakmai előadóként Dr. Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára további statisztikai adatokkal kapcsolódott az előzőekben elhangzottakhoz és említést tett a franciaországi madárinfluenza hazai termelésre és kibocsátásra gyakorolt hatásairól.

Hollósi Dávid, az ERSTE Bank Agrár Kompetencia Központ osztályvezetője az agrárhitelezés és pénzügyi termékek piacának összetevőiről, továbbá egy olyan szemléletmódról beszélt, melyben a bank számára fontos és szükséges megérteni és kicsit belülről szemlélni az agrár- és élelmiszerágazatot, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy helyes folyamatfinanszírozási konstrukciók jöjjenek létre és megfelelő termékekkel tudjon egy pénzpiaci szereplő megjelenni.

Kiss Csaba, az Integrál Lúd Tenyésztő Egyesület tenyésztésvezetője hatalmas lexikális tudással és egyben szakmai alázattal mutatta be a tulajdonságaiban lényegesen más, új fajta létrejöttének folyamatát. A 2016-ben elismert INTEGRAL MB 09-es lúdfajta fajtatiszta tenyésztéssel jött létre a valamikori Bábolnai Szürke Landesi lúd fajtájából.

A szakmai előadások sorozatát Dr. Gyenis József PhD takarmányozási szakértő gondolatai zárták, aki a takarmányokban található toxinok értékelési dilemmáiról, továbbá arról beszélt, hogy a víziszárnyas-takarmányozásban a nemzetközi ajánlás nagy szabadságot ad a takarmányreceptúrák kialakításában. Ennek következtében a piac nagyon diverzifikált, sok speciális takarmány létezik, melyekhez az állat életciklusának előre haladtával még szükséges egyéb adalékokat is keverni.

Ezt követően Vajda Tamás, az INTEGRÁL-GROUP Kft. ügyvezetője és egyben a szakmai konferencia moderátora invitálta meg az egybegyűlteket egy állófogadásra, ahol az INTEGRÁL Zrt. feldolgozóüzeméből érkező alapanyagokból készült ételeket kóstolhatták meg a részvevők, többek között a híres töltött libanyakat és hízott libamájat.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám