Vármegyei hírek

A Tolnában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentős szerepvállalásával végzett pék szakmanépszerűsítési program komoly sikerrel zárult: végre önálló pék osztály indulhatott a megyében. A kamara idén is folytatja a kampányt, immáron a pék mellett tejipari hiányszakmák promotálásával.

A korábbi sikeres népszerűsítési program – melyben a DASZK Csapó Dániel Középiskola és több sütőipari cég (Lavina Pékség, Decsi Pék, Tengelici Pékség is közreműködött – idén kibővül. Most ősszel még nagyobb munkába kezdenek a NAK megyei kollégái. Ugyanis a megye legnagyobb élelmiszeripari cége, a Tolnatej Zrt. – értesülve a tavalyi eredményekről – megkereste a kamarát, hogy a tejipari szakmunkás képzésnek is generáljon hasonló hírverést, valamint a Szekszárdi Szakképző Centrum és az iparkamara is csatlakozik a szakmanépszerűsítéshez.

Tolnában tehát példaértékűen sokrétű szakmai összefogásnak lehetünk tanúi, melyben immár részt vesz a NAK mellett a megyei kormányhivatal foglakoztatási főosztálya, a Kereskedelmi és Iparkamara, a KLIK, a DASZK Szakképző Centrum, a Tolnatej Zrt és a sütőipar több szereplője.

A kampány elemei, menetrendje hasonló a tavalyihoz, ugyanakkor új módszereket is alkalmaznak. Szeptemberben célzottan keresik fel az általános iskolákat, folyamatosak lesznek a tájékoztatások, emellett a közös megjelenések rendezvényeken (Szekszárdi Szüreti Napok, Szakképzés Napja, Kenyér és Élelmezési Világnap stb.), egymás szakmai anyagainak terjesztése. Az iskolák részére pályaorientációs ppt bemutató is készül, a vállalkozások érdekeit előtérbe helyezve, megyei szinten az összes szakképzésben résztvevő intézmény és szervezet közreműködésével. Emellett elektronikus tájékoztatók és írásos anyagok készülnek, melyeket az ősz folyamán a 7-8. osztályok osztályfőnökei bemutathatnak a tanulóknak. Október-novemberben üzemlátogatásokra, szakmatúrákra, nyílt napok látogatására (mint például a Nyitott pékségek éjszakája) lesz lehetőség. Január-februárban a KLIK segítségével utókövetésre is mód nyílik, visszajelzést kérve, hogy melyik iskola hogyan fogadta a programot, mennyire voltak partnerek.

A tavaly már jól bevált koncepció a szülők felé nyitással is kiegészül. Ennek érdekében a NAK megkérte a KLIK két tankerületét, gyűjtsék össze az általános iskolákban a pályaválasztási szülői értekezletek időpontjait, hogy ott a helyszínen vehessék fel a kapcsolatot a szülőkkel és informálhassák őket.  A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a szakmák képviselői, a majdani munkaadók is részt vehessenek ezeken az értekezleteken. Így maguk mondhatják el, mit kínálnak a gyereknek amíg tanul és mit, ha sikeresen szakmát szerez. A szülőknek lehetőségük van kérdezni is, a személyes kapcsolat pedig alapja lehet az eredményes pályaválasztásnak.

Ha bekerül a köztudatba a program, általa egyre meghatározóbb eredmények érhetők el. Egyre több gyerek választhat majd biztos megélhetést jelentő szakmát, és vissza lehet fordítani azt a kedvezőtlen tendenciát, hogy a szülők inkább gimnáziumba erőltetik a gyengébb képességű gyereket is, ahol azután kudarcok sora éri őket. A sikeres vállalkozók segítenek abban, hogy be lehessen mutatni egy-egy szakma „valódi arcát, ami által a szülők is megérezhetik, büszkék lehetnek arra, ha gyermekük egy fontos és keresett szakmát választ.

Távlati célként akár szomszédos megyékre is kiterjeszthető a program, hiszen például a Tolnatej a szomszédos Bács-Kiskun és Baranya megyéből is tud tanulókat – későbbi munkavállalókat – fogadni. Ugyancsak integrálható lehet számos agrár- és élelmiszeripari hiányszakma a programba.

(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám