Megyei hírek

A Magyarok Kenyere program megyei búzaátadó ünnepségén, Kunszentmártonban – Jász-Nagykun-Szolnok 78 települését szimbolizálva – 78 zsák búzát áldottak meg. Négyszáz gazda ajánlott fel több mint 87 tonna terményt.

 


A Magyarok Kenyere program keretében 2014-ben Jász-Nagykun-Szolnok megye hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a megyei búzagyűjtéshez kötődő ünnepélyt. Az első évben a Nagykunság egyik városában Kenderesen, az elmúlt évben a Jászságban, Jászapátin került sor az ünnepélyes búzaátadására. Idén a Tiszazug egyik települése, Kunszentmárton lett házigazdája az eseménynek.
A búzaadományokat ebben az évben is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatóságának szoros és aktív közreműködésével gyűjtötték. A 2014-ben összegyűjtött 41 tonna, majd a 2015-ben összegyűlt mintegy 86 tonna búza joggal adott reményt arra, hogy az idén is hasonló mennyiségű adományt ajánljanak fel a megyei gazdák. A várakozásnak megfelelően szép eredménnyel zárult a program: 87,496 tonna termény gyűlt össze.


Augusztus 20-án, Szent István Napján, Kunszentmárton főterén ünnepélyes kereteken belül adták át az adományokat. Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd ezt követően Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ünnepi beszédjében kiemelte, hogy a Magyarok Kenyere olyan jótékonysági kezdeményezés, amely összeköti az anyaországi és a határon túli magyarokat. „Legyünk rá büszkék, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdák adományozták a legtöbb búzát, lisztet, amelyből kenyér sül a gyerekeknek, a rászorulóknak. A zsákokba töltött milliónyi búzaszem összeköt bennünket” – hangsúlyozta a miniszter.


A megyében négyszáz gazda ajánlotta fel búzatermésének egy részét. A megye 78 települését jelképezve 78 – kenyérgabonával teli – zsákkal rakott lovas kocsikkal, a nemzeti lobogó kíséretében érkezett az adomány, melyhez még a határon túli magyar gazdák is hozzájárultak. Az összegyűjtött búza megszentelése és a kenyérszentelés után ifj. Hubai Imre, a NAK vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke méltatta a programban elért kimagasló eredményt és megköszönte a NAK munkatársainak azt a sok munkát, mellyel ehhez hozzájárultak. A 2017. évi megyei házigazdájának Kisújszállást kérték fel, valamint Kunszentmárton fennállásának 800. évfordulóját szimbolizálva 800 cipó kiosztásával zárult az ünneplés.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok