Megyei hírek

A Magyarok Kenyere program keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében búzaadományokat gyűjtöttek ebben az évben is Komárom-Esztergom megyében.

 


A megyei búzagyűjtő napot augusztus 4-én Nagyigmándon, Szentirmay Károly udvarán tartották. Köszöntőbeszédében Balogh Zoltán, a NAK megyei elnöke elmondta, hogy az összegyűjtött gabonát eljuttatják a Gyermelyi Zrt. malmába, és onnan lisztként indul majd útjára a Kárpát-medence rászorultjaihoz. Az elnök kiemelte, hogy az adományozó gazdatársak egyre nagyobb számban – az idén mintegy félszázan –, egyre nagyobb odaadással vesznek részt a programban.
– Hazánkban a kenyér mindig az életet jelentette és jelenti ma is; az új kenyér mindig közösségi nemzeti ünnep volt és az ma is. A mai nap a hála napja; hálát adunk a termésért, az új kenyérért, és köszönetet mondunk mindazoknak, akik munkájukkal a nemzet mindennapi kenyeréhez hozzájárultak – fogalmazott Balogh Zoltán.

Köszöntők


A megjelenteket a megyei önkormányzat részéről Steindl Balázs alelnök és Veres Zoltán jegyző, valamint Kancz Csaba megyei kormánymegbízott és Éder Tamás, a NAK országos alelnöke köszöntötte. Kancz Csaba beszédében azt hangsúlyozta, bízik abban, hogy azok az értékrendek, amelyek jelen vannak a magyarság életében több mint ezer éve, továbbra is erények maradnak: akár a keresztény kultúra, vagy éppen a munka szeretete, becsülete.
A Kocsi Aranykocsi Zrt. másfél tonna, az Ászári Zrt. 480 kg gabonát ajánlott fel. A gazdák közül a nagyigmándiak – köztük a rendezvénynek helyet adó Szentirmay család tagjai – voltak a legaktívabbak. Érkezett búza Komáromból, Tatáról, Kisbérről és Tatabánya városából, valamint számos faluból, mint például Ászár, Mocsa, Vérteskethely, Bakonyszombathely, Bokod, Szákszend, Tárkány, Csém, Kocs. A gyűjtés augusztus 10-éig tart, addig fogadják a gyűjtőpontok a további felajánlásokat.
Gerecsei Zsolt református lelkipásztor és Simonics Péter, a római katolikus egyház plébánosa megáldotta és megszentelte a terményt illetve az új kenyeret, amelyet Hajduné Farkas Erika nagyigmándi polgármester szegett meg.

Egy adag a kenyérhez


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok