Megyei hírek

Befejeződött a nyári aratás Békés megyében, a gazdák a tavalyinál némileg gyengébb évet zárhatnak.

 


Kozsuch Kornél, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei általános alelnöke, a megyei aratási koordinációs bizottság elnöke kifejtette: őszi búzát csaknem 95 500 hektáron vetettek idén Békésben, az átlagtermés hektáronként 5 tonna lett. Az összes termés (körülbelül 470 ezer tonna) mintegy 60 százaléka takarmánybúza minőségű lett, a felvásárlási árak e terménynél alacsonyak, 32 000-34 000 forint/tonna körül alakultak. Az étkezési búza felvásárlási ára 37 000 forint/tonna, ami szintén alacsonyabb a tavalyi áraknál.
– Emiatt a gazdák jelentősebb része megpróbálja elraktározni a terményt magasabb árakban reménykedve. Tárolási kapacitásproblémák ennek ellenére nincsenek Békésben – mondta Kozsuch Kornél.


Megjegyezte, a júniusi nagy esőzések és jégverés miatt a később betakarított búza minősége némileg romlott, beltartalmi értékei csökkentek. Az őszi búzával vetett területek két százalékát nem is tudták betakarítani. Sőt, Gyomaendrőd térségében most is víz alatt állnak egyes búza- és szalmatáblák, ott a gazdák akár 70-80 százalékos kárt is elszenvedhetnek.
Őszi árpát 29 ezer hektáron termesztenek, a teljes termés megközelíti a 152 ezer tonnát. Az átlagtermés hektáronként 5,2 tonna lett, ami jónak mondható, a felvásárlási árak (30 000 forint/tonna) azonban itt is alacsonyak. Repcét csaknem 17 ezer hektáron termesztenek, összesen mintegy 54 ezer tonna lett a betakarított termés. Az átlagtermés hektáronként 3,2 tonna, ami ,,viszonylag jónak" mondható, a felvásárlási ár (90 000 forint/tonna) viszont nem túl magas. Rozsot, tritikálét, zabot, magborsót és tavaszi árpát kis területen termesztenek Békés megyében, ezek a növénykultúrák is ,,átlagos, szokásos" mennyiséget hoztak 2016-ban.
A napraforgó betakarítása szeptember közepén, a kukoricáé októberben kezdődhet Békés megyében.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok