Megyei hírek

Első alkalommal tartották meg a Somogybabodi Aratóünnepséget, július 23-án. Sarlót és kaszát ragadva takarították be a somogybabodiak a falu határában termett búzát és repcét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Somogybabodi Faluszépítő Egyesület hagyományteremtő rendezvényén nők és férfiak, fiatalok és idősebbek közösen elevenítették fel eleink szokásait.

Az aratók népviseletbe öltözve gyülekeztek a somogybabodi önkormányzat udvarán, ahonnan közösen sétáltak ki a búzaföldre. Fiadról, Gamásról sőt még a tolna megyei Szakcsról is érkeztek hagyományőrzők, valamint Somogybabod apraja-nagyja is összegyűlt az első aratóünnepre. 

Dr. Gombos Sándor, a NAK Somogy megyei elnöke szerint napjaink fiataljai az ilyen rendezvényeken meglátják, hogy milyen szép, de fáradtságos munkával teremtették meg eleink a lét alapját, a gabonát. De meglátják azt is hogyan vág a kasza rendet, a marokszedő asszony hogyan csinál kévét abból a kuszának látszó gabonahalomból, amiben végül rendeződnek a kalászok.

Hangulatában is a régmúlt időket idézte a babodi aratóünnep, mondták a résztvevők, akik közül sokan nosztalgiával gondoltak vissza gyermekkorukra.

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei