Megyei hírek

Az őszi árpa, a repce és a magborsó betakarításával elkezdődött az aratás Békés megyében, a munkálatokat a sok csapadék miatt felázott talaj hátráltatja.

 
Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatóságának általános alelnöke, a megyei aratási koordinációs bizottság elnöke a testület hétfői tanácskozása után elmondta, őszi árpát 29 ezer 200 hektáron vetettek Békésben, ennek a 65 százalékát takarították be, ám a korábban hullott, átlagosan 100 milliméternyi csapadék több helyen nagyon feláztatta a földet, emiatt a gazdák nem tudnak rámenni. Az átlagtermés 4,9 tonna hektáronként, ami Kozsuch Kornél szerint elfogadható. Ám ez vélhetően a betakarítás előre haladásával csökkenni fog, mert a múlt hét eleji jégeső sok helyen elfektette az árpatáblákat, amelyeket nem tudnak a gépek learatni.
Repcét 16 ezer 800 hektáron vetettek, ennek a 10 százalékát aratták le. Az átlagtermés hektáronként 2,7 tonna körül alakul, ám a jégverés miatt ez is csökkenhet. A magborsónak eddig az 5 százalékát aratták le. Ha kedvező lesz az időjárás és nem esik több eső, a hét végén vagy a jövő hét elején elkezdődhet a búza aratása is.
A minőségről szólva elmondta: a már betakarított kalászosokon nem jelentkezett nagy mértékben a gombafertőzés, ám a később sorra kerülő táblákon már megjelenhet a fuzárium és a korompenész. Ezt az is fokozhatja, hogy vasárnap is esett az eső, Gyoma térségében például 85-90 milliméter csapadék hullott.
A NAK-alelnök álláspontja szerint a felvásárlási árak is csökkennek, átlagosan 33 ezer forintot adnak egy tonna őszi árpáért.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok