Megyei hírek

2016. február 11-én Bács-Kiskun megyében töltött egy szakmai napot a Koszovóból hazánkba látogató koszovói Mezőgazdasági Minisztérium küldöttsége.

 A budapesti korai indulást követően Kecskeméten a NAK Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának épületében reggelivel várták a vendégeket. Domján Gergely, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a megyében minden agrárgazdasági ágazati szereplő szép számmal képviselteti magát. Sok területen élen jár a megye: többek között az ország legnagyobb borvidékének jelentős hányada a megyéhez tartozik, itt található a legtöbb feldolgozóüzem és hazánk gabonatermésének tizedét is a megyében takarítják be.


Ezt követően bemutatkoztak azok a termelők, akik a bőséges reggelihez a termékeket saját kertészetükből, üzemeikből szállították.
Kissné Kézér Edit – Flóravit Kft. képviseletében: Vitabox 100 százalékos natúr gyümölcslevek gyártója, aki 10 féle ízben kóstoltatta a saját almáskertből származó italait.
Kollár Imre – sajtkészítő, aki gomolya, natúr, ízesített és füstölt sajtkülönlegességekkel készült.
Kökény Sándor – hentes, aki 20 éves tapasztalattal készített adalékanyag-mentes füstölt szárazárut kínált fatányéron.
Nemes Mátyás – 2015 év biogazdája, aki ökológiai gazdaságában termesztett egészséges és különleges zöldségnövényeket és aszalványokat hozott a reggelihez.


A hagyományos technológiával az Univer Product Zrt. kecskeméti Sütőüzemében készült 3 kg-os Lipóti parasztkenyér nem csak a reggelinél, de később is szerepet kapott a nap folyamán.
A bőséges reggeli után az Igazgatóság földszinti bemutatótermében tartott előadásokkal folytatódott a program. A Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési államtitkárságának képviseletében elsőként dr. Selyem-Tóth Sándor főosztályvezető köszöntötte az egybegyűlteket. Röviden bemutatta a Miniszterelnökség munkáját, kiemelte, hogy országaink gasztronómiája, íz világa közös gyökerekből táplálkozik, továbbá hangsúlyozta, hogy Magyarország elsőként ismerte el Koszovó önállóságát. Beszédét Domján Gergely megyei elnök előadása követte, mely részletekbe menően, számszaki adatokkal alátámasztva mutatta be azt a munkát, amit a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének munkatársai végeznek. A feladatok szerteágazósága mellett hangsúlyozta azt a segítő munkát, amivel tagjaink gazdasági fejlődést, mindennapjait szolgálja a Kamara. Továbbá bemutatta azon rendezvényeket, fórumokat, ahol az információátadás mellett megjelenési lehetőséget is biztosít a Megyei Szervezet. Külön kitért a Magyarok Kenyere programra, amelyben a gabonatermesztők, a megyei malmok összefogásával és adományaiból készült lisztből a sütőüzem készítette el a nemzeti ünnepre szánt kenyeret. Elnök Úr vendégszeretetének kifejezéseként egy nemzeti színű szalaggal átkötött 3kg-os Lipóti parasztkenyeret adományozott a delegációt vezető koszovói Mezőgazdasági Minisztérium igazgatójának, Hysni Thaḉinak.
Az igazgató köszönőbeszédében elmondta, hogy országukban úgy tarják, hogy kenyeretek ajándékozni a legnagyobb adomány, hiszen a kenyér az életet, az emberek munkáját jelképezi és sok-sok gazda erőfeszítése szükséges egy kenyércipó elkészítéséhez. Az előadások sorát szintén az Államtitkárságról érkező nemzetközi referens, Nagy Noémi zárta, aki bemutatta a 2014-2020-as Uniós ciklusban elérhető pályázati források kiutalási rendszerét, hivatkozott hazánk egységes eljárásrendjére és kiemelte országunk azon szándékát, hogy a pályázók minél szélesebb köre számára tudják megnyitni az uniós pályázati lehetőségeket a következő években.


A szakmai nap zárásaként a delegáció ellátogatott a Kecskeméthez közeli Kujáni Tanyára, ahol a magyaros íz világú ebéddel egybekötött előadást hallgattak a hazánkban működő szaktanácsadói rendszerről Kujáni Lászlótól és Kujáni Lászlónétól első kézből kapva információt egy olyan hiteles családtól, akik gazdaságot vezetnek, szaktanácsadói tevékenységet végeznek és oktatják is a gazdákat. A meglátogatott gazdaság remek példa arra, mikor a szülők példamutató magatartása és hitelessége olyan hatást gyakorol a családban, hogy mindkét lánygyermekük is ebben a szakmában kívánja magát kiteljesíteni. Az információkkal, élményekkel és finom ételekkel teli jó hangulatú napot a Kujáni Tanyán kanyargó Szél Hangjai Tanösvény megtekintése zárta.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok