Megyei hírek

Az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete „Helyi termék nemzetközi népszerűsítése” elnevezésű tematikus rendezvénysorozatot szervezett a LEADER Európai unión belüli és harmadik országbeli területekkel való nemzetközi együttműködés keretében. A rendezvényen a Nógrád Megyei Agrárgazdasági Kamara is képviseltette magát, tájékoztatva a résztvevőket a hamarosan induló Helyi Termék éve programsorozatról és a szervezet helyi termékek piacra jutását segítő politikájáról.

A február 18-án, Romhányon megrendezett első összejövetelen az agrárszektort érintő várható pályázati és finanszírozási lehetőségekről a Gál Ferenc Főiskola Térségfejlesztő Innovációs Központjától Dr. Barancsi Ágnes és Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat vidékfejlesztési referense tartott előadást. A települések helyi gazdaságfejlesztésében rejlő potenciáljairól és Tiszatenyő mintaértékű gazdaságfejlesztési, szövetkezeti programjáról Kazinczy István, a település polgármestere számolt be.

A második, szügyi fórum témája a háztáji gazdálkodás elterjesztésének kérdése és a Termelő Falu Program elindítása volt. A Földművelésügyi Minisztérium Agrárstratégiai Főosztály főosztályvezető-helyettese, Háda Attila bemutatta a Termelő Falu Programot, kiemelve, hogy Nógrád megyéből is várják azokat a települési önkormányzatokat, gazdálkodókat, akikkel a tervek szerint a tavasz folyamán helyi szinten is csatlakoznak a programhoz. Szokai Szilvia, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat vidékfejlesztési referense a nemzetközi sikereket is elért, Nánási Portékáról, azaz a helyi termékre épülő hajdúnánási gazdaságfejlesztési programról tartott előadást. Kovács Szilvia Karcag alpolgármestere saját kezdeményezését a „Magyarország legszebb konyhakertjei” programot és annak 2015 évi felhívását ismertette.

A rendezvénysorozat záró alkalmára, február 25-én, Rimócon kerül sor, ahol a Falusi és vallási turizmus Nógrád megyei lehetőségeiről lesz szó. A rendezvényen Sándor Ildikó, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója a Terület és Településfejlesztési Operatív Programból támogatható turisztikai fejlesztésekről tájékoztat, valamint bemutatásra kerülnek a legjelentősebb nógrádi turisztika projektek is, mint a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely - fejlesztés, az Apródok útján elnevezésű –Drégelypalánkon elindult projekt és a Cserhát Natúrpark Zöldút program.

(NAK)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok