A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala Megyei Igazgatósága 2014 júliusában kapcsolódott be az ECOSYAL elnevezésű, rövid élelmiszerlánc témájú francia-magyar nemzetközi projektbe.
A Rövid Ellátási Lánc az együttműködés, a helyi gazdaság fejlesztése, valamint a termelők, feldolgozók és fogyasztók közötti szoros földrajzi és társadalmi kapcsolatok iránt elkötelezett, korlátozott számú gazdasági szereplő által alkotott ellátási lánc.
A projekt lényege, hogy egy olyan módszer kerüljön kifejlesztésre (DiagSYAL), amely alkalmas egy térség rövid ellátási láncának az értékelésére, a fejlesztési pontoknak a meghatározására, ugyanis Magyarországon a 2014-2020 Vidékfejlesztési Programban lehetőség lesz ezen élelmiszerláncok (REL tematikus alprogram) fejlesztésére. A fejlesztés indokoltságát és céljait tekintve Magyarországon a rövid ellátási lánc iránt fogyasztói és termelői oldalról is egyre nő az igény. A REL hazai helyzetelemzés és szükségletei alapján a tematikus alprogram víziója az, hogy 2020-ra hiteles, elérhető, keresett és jövedelmező legyen Magyarországon.
A projekt részeként egy felmérés készült, amihez az adatok gyűjtése a kamarai tagok, gazdák kérdőíves megkérdezésén alapult.
A projektben partnerként a Zala Termálvölgye Egyesület is részt vett, akik a felmérést Zalaszentgrót és Hévíz térségében végeztek el, a megye többi részén pedig a NAK Zala Megyei Igazgatósága végezte a kérdőívezést. Az együttműködés és összehasonlítás érdekében meg kell feleltetni a magyar és francia viszonyokat egymásnak, valamint területi egyeztetés is szükséges. A projekt célja egy nemzetközi hálózat felállítása, egy olyan kutatási módszer kidolgozása, amely országtól függetlenül nemzetközi szinten is alkalmazható.
A magyarországi tanulmányút programját a Zala Termálvölgye Egyesület szervezte 2014. augusztus 26-án a NAK, illetve a francia projekt partnerek invitálásával, aminek keretében a helyi viszonyok, megvalósult projektek kerültek bemutatásra Zalaszentgrót és Hévíz térségében.
A tanulmányút első állomása a Hévízi termelői piac illetve a Hévízi tó bemutatása volt, amit a francia partnerek nagy érdeklődéssel fogadtak. Benkő Lajos, a piacfelügyelő mesélte el a piac történetét, bemutatta működését. Hévíz után Kisgörbőre utaztunk ahol a Zalai Gyümölcsműhely, Zalai Famanufaktúra megtekintése következett (épülő LEADER projekt). Ezen a halmozottan hátrányos zalai településenfelújítottak egy régi, közel 100 éves, elhagyatottan álló épületet, de a cél nem csak az épület életre keltése, hanem új tartalommal történő megtöltése is volt. A beruházáspályázati forrásból valósult meg, aminek keretében hagyományos gyümölcsöst telepítettek és gyümölcsfeldolgozóvá alakították a felújított épületet, ahol megkóstolhattuk a ház legkülönlegesebb ízesítésű kézműves lekvárjait.
A gyümölcsműhely megtekintése után átutaztunk a Kisgörbőn található Szőlőhegyre, ahol a Kisgörbői Pálinkafőzde üzemlátogatása, bemutatása történt meg, ami szintén LEADER pályázat része. A Szilvórium Bt. 1993 óta üzemelteti családi vállalkozásként a több mint száz éve működő pálinkafőzdét, ahol a környékbeli gyümölcsökből kiváló minőségű italt tudnak készíteni. A délutáni programokat Dötkön a Noé borház és a Zalai Borút Egyesület bemutatkozása zárta vacsorával és borkóstolóval egybekötve.
(NAK, fotó: Zala Termálvölgye Egyesület)