KAMARA

Magyarországon 2,6 százalékkal nőtt az élelmiszerek, háztartási vegyiáruk és kozmetikumok átlagára az idei második negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest, míg Európában a drágulás átlagos mértéke 2,7 százalékos volt - közölte a Nielsen piackutató szerdán az MTI-vel.

A társaság 21 európai országot vizsgáló nemzetközi elemzése szerint 11 országban regisztráltak a magyarországinál nagyobb áremelkedést. A legmagasabb, 8,4 százalék Törökországban volt a mutató, ezt követte Finnország 6,0 és Ausztria 3,8 százalékkal.

Az átlagárak Görögországban és Norvégiában csökkentek, Lengyelországban nem változtak, 18 országban nőttek, a drágulás üteme azonban több helyen lassult.

Az infláció legnagyobb mértékben Magyarországon csökkent negyedéves összehasonlításban, míg a növekedés üteme Finnországban emelkedett ki - idézi a közlemény Jean-Jacques Vandenheedet, a Nielsen európai kiskereskedelmi tanácsadási igazgatóját.

Tavaly húsvét a második negyedévre esett, az idén viszont az elsőre, az elemzés szerint ez a naptári hatás is okozta, hogy a 21 vizsgált ország közül az élelmiszerboltok 18-ban a mennyiséget tekintve kevesebb árut adtak el ebben az évben a második negyedév során, mint tavaly április-június között.

A magyarországi élelmiszerüzletek a második negyedévben 2,8 százalékkal adtak el kevesebb napi fogyasztási cikket, mint az előző év hasonló periódusában, míg a vizsgált európai országok átlaga mínusz 1,5 százalék.

Érték szempontjából Magyarországon stagnált az élelmiszer-kiskereskedelem bevétele nominálisan, Európában átlagosan 1,2 százalékkal nőtt a tavalyi második negyedévhez viszonyítva.

Az értékben mért nominális forgalom a második negyedévi adatok alapján 9 országban nőtt, Magyarország mellett öt országban stagnált, míg negatív volt a trend Csehországban, Görögországban, Írországban, Lengyelországban, Olaszországban és Szlovákiában.

A Nielsen "Growth Reporter" címmel negyedévenként teszi közzé elemzését az élelmiszer, háztartási vegyiáru és kozmetikum európai kiskereskedelmi forgalmáról, huszonegy fejlett európai ország, köztük Magyarország adatai alapján. A vizsgált országok: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia és Törökország.

(MTI)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei