Kamarai hírek

Annak érdekében, hogy a gazdálkodók, vállalkozók és más érintett szervezetek, mint például az önkormányzatok, minél hatékonyabban hasznosíthassák az elmúlt uniós pénzügyi ciklusban lekötött forrásokat, a kormányzat megkönnyíti azok felhasználását – jelentette be Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

kismiklos141125

A könnyítés, amelyet Lázár János tárcavezető miniszteri rendelete tesz lehetővé, többek között határidő-hosszabbítást és szankcióenyhítést tartalmaz, és a 2007-2013 közötti időszak vidékfejlesztési pályázataira vonatkozik.

A pályázatok lezárása során az érintettek - gazdálkodók, önkormányzatok, szakmai szervezetek - több észrevételt is megfogalmaztak, főként az elszámolásoknál szembesülnek nehézségekkel. A rendeletben foglalt módosításokat a folyamatban lévő eljárásoknál és a jogorvoslatok esetében is alkalmazni kell, ennek érdekében 22 vidékfejlesztésre vonatkozó rendeletet módosítottak.
Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár példaként említette, hogy az állattartó telepek korszerűsítésének esetében, vagy a kertészeti modernizációnál a megvalósítási határidő december 31-ről jövő év március 31-jére tolódott. Az utolsó kifizetési kérelmet pedig 2015. május 31-ig lehet benyújtani. Az Integrált Közösségi Szolgáltató Terek (IKSZT) is tovább, jövő év április 30-áig vehetik igénybe a működtetési támogatásokat.

Emellett adminisztrációs könnyítéseket is tettek, például az építési engedélyekkel kapcsolatban. Ha valaki a gazdasági válságból adódó körülmények miatt nem tudta teljesíteni eredeti vállalását, annak kevesebb szankcióval kell szembesülnie. Mindez igaz a fiatal gazdálkodókra is.
Kis Miklós Zsolt elmondta: most zárják a 2007-2013 közötti vidékfejlesztési program projektjeit, a soron következő vidékfejlesztési program első változatát pedig már elküldték Brüsszelbe. Várhatóan januárjának végére illetve februárra lesz véglegesített új vidékfejlesztési programja Magyarországnak.
A számítások szerint Magyarország teljes mértékben felhasználja a rendelkezésére álló mintegy 1500 milliárd forintnyi 2007-2013 közötti uniós vidékfejlesztési forrást - 300 forintos euró árfolyamon számolva – ez mintegy 1250 milliárd forintot jelent. Az önrész a korábbi 25 százalék helyett 15 százalék lesz. A mezőgazdaságban 2014-2020 között több forrás áll Magyarország rendelkezésére, mint 2007-2013 között, emellett a kormány elindította a "Több munkahelyet a mezőgazdaságban" programot, amelyre további 180 milliárd forintot biztosít – tette hozzá Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter 8/2014. (XI. 19.) MvM rendelete

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

Jogszabályhely

Módosulás

Módosítás részletei

23/2007 (IV.17.) FVM rendelet 3.§. 30. pont

új bd) bekezdés

Az EMVA-ból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2014. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről szóló 34/2014. (IV. 4.) VM rendeletalapján támogatási határozattal, vagy kizárólag forráshiányra való hivatkozásról szóló elutasító határozattal

rendelkezik;

17. §. 3) bekezdés

új határidő

Az utolsó kifizetési kérelmet legkésőbb a művelet megvalósulását követő egy éven belül, de legkésőbb 2015. május 31-ig kell benyújtani.

Amennyiben a megvalósulást követő egy éven belül nem nyílik meg kifizetési kérelem benyújtási időszak, az utolsó kifizetési kérelmet legkésőbb a művelet megvalósulása után elsőként megnyíló időszakban lehet benyújtani.

24.§.

új (2a) bekezdés

Bizonyos esetekben, amennyiben az ügyfél a támogatás visszavonásával szankcionált, vagy e szankció alkalmazásának lenne helye, de a műveletet 24 hónapon belül megvalósította, 2015. március 31-ig benyújthatja utolsó kifizetési kérelmét és ez esetben a szankció nem alkalmazandó.

„Építési beruházásokra vonatkozó különös rendelkezések” alcím

kiegészítés új 30/B.§

A kifizetési kérelem beadása időpontjában építési, használatbavételi, létesítési, vagy közlekedési engedélyek hiánya esetén az MVH 2015.09.30-ig felfüggeszti, ha a fenti dokumentumok a jelzett határidőig sem állnak rendelkezésre, akkor elutasítja a kifizetési kérelmet

33. § (1) bekezdés

helyébe lép

Közbeszerzésre kötelezett, vagy azt önállóan alkalmazó ügyfél esetén az aktába rendelt hivatkozási szám” rovatban fel kell tüntetni a Kbt. szerinti ügyfél-azonosító számot.

Továbbá köteles: az eljárást megindító felhívást, az eredményről szóló tájékoztatót, az írásbeli összegzést, a szerződésmódosításról szóló hirdetményt, a teljesítésről szóló hirdetményt annak megjelenése után 5 napon belül benyújtani az MVH-hoz.

33. § (5) bekezdés

helyébe lép

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) által az ügyfél ellen indított jogorvoslati eljárást az MVH-nak be kell jelenteni az értesítést követő munkanapon.

33. § (6) bekezdés

helyébe lép

Az ügyfél ellen indított jogorvoslat alapján az MVH a kérelem elbírálását felfüggeszti, azt az eljárás lezárását követően folytatja.

33. § (8) bekezdés

helyébe lép

Közbeszerzésre nem kötelezett, vagy azt önként nem alkalmazó ügyfél esetén a támogatási összeggel való elszámolásra vonatkozó határidők rá nem alkalmazhatóak.

 

(MTI/NAK)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám