Kamarai hírek

Magyarország számára fontos a tenyésztési szuverenitás megőrzése az állattenyésztésben - húzta alá a földművelésügyi miniszter a MÁSz, az MTA és a NAK közös szakmai konferenciáján, Budapesten.

Fazekas Sándor hozzátette: az állati termékek előállításában egyre nagyobb szerepük van profitérdekelt - általában multinacionális - tenyésztő vállalkozásoknak, amelyek végfelhasználóként tekintenek Magyarországra is.

A "Tenyésztésszervezés Magyarországon: múltunk és jövőnk" című tudományos tanácskozáson arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő évtized meghatározó lesz a tekintetben, hogy a folyamatosan élesedő globális versenyben sikerül-e megtalálniuk helyüket a magyar tenyészállat-előállítóknak.

Aláhúzta: mindez azért fontos, hogy Magyarország el tudja látni a lakosságot és a külpiacokat minőségi magyar állati termékekkel. Ezért is tekinti a szaktárca kiemelten fontos feladatnak az állattenyésztés támogatását, gazdálkodási feltételeinek javítását.

A miniszter a Magyar Állattenyésztők Szövetsége jubileumi konferenciáján elmondta, hogy a tenyésztésszervezési feladatok finanszírozására a múlt évben és az idén is 815 millió forint áll rendelkezésre. Ez a forrás segíti az érintett szervezetek tevékenységét.

Fazekas Sándor emlékeztetett: a kormány a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok - köztük az állattenyésztés - számára a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létrehozása érdekében elindította a "Több munkahelyet a mezőgazdaságban" elnevezésű programot, amely 2020-ig mintegy 70 ezer új munkahely megteremtését célozta meg.

A program keretében 212 milliárd forint új forrás - ebből 180 milliárd forint nemzeti támogatás - kizárólag az állattenyésztési ágazatok többlettámogatására fordítható. Ez valóban plusztámogatást jelent a magyar állattenyésztés számára, s a keretösszeg hat éven át nyújt majd segítséget a magyar állatállomány növeléséhez - hangsúlyozta a miniszter.

masz2

Elmondta: a tejtermelők jövőre 20 milliárd forint támogatást kapnak, ebből 14 milliárd forint a többletforrás. A szarvasmarhatartók - több jogcímen is - 11 milliárd forint támogatásra számíthatnak 2015-ben. A többletforrás ezen a területen mintegy 5 milliárd forint. A juhtenyésztők 3,0-3,5 milliárd forint nemzeti támogatásra, és 0,5-1,0 milliárd forint többletforrásra számíthatnak.

A sertéságazat mintegy 8,6 milliárd többlet állatjólléti támogatásban részesülhet, a már meghirdetett 8,5 milliárd forintos keretösszegen felül. A baromfitartók 8 milliárd forintos állatjólléti forrása pedig 11 milliárd forintra emelkedik jövőre.

Nemzeti szinten szintén az állategészségügyi kiadások támogatására lehet többet fordítani, összesen 8,5 milliárd forintot jövőre. Az összeg 2,5 milliárd forinttal több mint az idei forrás, és 1 milliárddal nagyobb az eredeti keretnél. Az állati tetemek ártalmatlanításának keretét 600 millió forinttal 3,6 milliárd forintra emeli fel a tárca jövőre.

A miniszter jelezte, hogy az elmúlt években megkezdődött az állatállomány gyarapodása. Példaként említette, hogy a szarvasmarhák számának növekedése 2011-ben kezdődött, és az idén is tovább folytatódott, egy év alatt 25 ezerrel nőtt, és elérte a 789 ezret. A sertések száma ismét meghaladja Magyarországon a 3 milliót, mintegy 3,1 millióra emelkedett. Idén júniusban a fél évvel korábbinál 82 ezerrel, az egy évvel korábbinál pedig 204 ezerrel - 7 százalékkal - volt több sertés az országban. Ezzel párhuzamosan csökkent az élő sertés export, és nőtt a sertéshús kivitel, valamint mérséklődött a sertéshús behozatal. Fazekas Sándor megemlítette: az élelmiszeripari feldolgozás fejlesztésre a kormány 300 milliárd forintot kíván fordítani.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke köszöntő beszédében kiemelte: a kamara kiemelt stratégiai partnerként tekint a Magyar Állattenyésztők Szövetségére. Ezt jól mutatja, hogy fél éves működés után, 2013. szeptemberében az állattenyésztési szakmai szervezetek közül az elsők között írt alá együttműködési megállapodást a MÁSz-szal.

A közös munkának fontos állomása volt a támogatási rendszer átalakításával, az új szabályozás részleteivel kapcsolatos egyeztetés. A Kamara – figyelembe véve a szakmai szervezetek javaslatait – azt kérte a Kormányzattól, hogy a jövőben az állattenyésztés, az élelmiszeripar, a kertészet és az öntözés támogatására fektessen hangsúlyt. A főbb döntések azóta megszülettek, és ezekben tükröződnek a javaslataink.

masz1

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara minden lehetséges eszközével segíti az állattenyésztés fejlesztését, az ágazati szereplők versenyképességének növelését. Éppen ezért tettünk lépéseket a versenyképesség javításának leginkább gátat szabó szürke- és feketegazdaság, illetve az áfacsalás visszaszorítása érdekében” – hangsúlyozta a NAK elnöke.

A 2014. január elsejével az élő- és félsertésnél életbe lépett 5 százalékos áfakulcs a NAK által végzett felmérés szerint a tenyészállat-értékesítésre valóban kedvező hatást gyakorolt, de sajnos a tenyésztők finanszírozási helyzetére átmenetileg hátrányosan hatott. A Kamara támogatja a jövő évre vonatkozó adóváltozási javaslatokat és a kormányzat további áfacsökkentési szándékát a szarvasmarha, juh és kecske esetében.

Győrffy Balázs elmondta: a NAK a napokban kezdeményezte egy munkacsoport felállítását az illetékes minisztériumok vezetőivel és szakértőivel a teljes ágazatra vonatkozó ütemezett áfacsökkentés kidolgozására.

A Kamara nemzetközi színtéren is képviseli a magyar állattenyésztők érdekeit. Az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legjelentősebb, legbefolyásosabb szervezetében, a COPA-COGECA-ban – amelynek a NAK is tagja – most zajlik a szakértői munkacsoportok szervezeti struktúrájának és munkájának felülvizsgálata. Az új munkacsoportok jóval szélesebb területeket ölelnek majd fel. Az új rendszer kialakításáról a NAK folyamatosan egyeztetet az érintettekkel, így a MÁSZ-al is.

„Elengedhetetlen a brüsszeli jelenlét, hiszen az Európai Unió a nemzeti tenyésztés helyett a globális tenyésztéspolitika megerősítését szorgalmazza” – hangsúlyozta Győrffy Balázs. Hozzátette: az egyes állatfajoknál napjainkban a tenyésztést néhány multinacionális cég tartja kézben, működésüktől függ sok száz millió ember élelmiszer-ellátása. Amennyiben a tenyésztés-szervezés globalizációja megvalósul, és a tenyészállat-előállítás is a tőkeerős szervezetek és vállalkozások kizárólagos érdekeltségébe kerül, óriási veszélybe sodródhat a nemzeti tenyésztéspolitika.

„A magyar állattenyésztés rövid és hosszú távú érdeke a hazai rendszer fenntartása és továbbfejlesztése, a nemzeti önállóság megőrzése, a kiszolgáltatottság csökkentése. A MÁSz és a Kamara szorosan együttműködik a nemzetközileg is versenyképes hazai tenyészállat-előállítás fenntartása, fejlesztése érdekében, ezért a hazai és nemzetközi fórumokon közösen lobbiznunk az uniós rendelet tervezete ellen” – mondta a Kamara elnöke.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke köszöntőjében kifejezte elismerését a szakmai szervezetek munkája előtt. Véleménye szerint ezekben ma olyan példaértékű tudás, elszántság és tapasztalat összpontosul, melyekkel minden esély adott arra, hogy európai szintű, mégis a hazai hagyományokra építkező alapokra helyezzük az állattenyésztést. „A közeljövő legfontosabb kérdése, hogy megvan-e bennünk a megfelelő elszántság és akarat ahhoz, hogy a magyar állattenyésztés ügyét annak fontosságához mérten szolgáljuk. Hiszem, hogy a tárca által elkülönített források célirányos felhasználásával, valamint szívós, kitartó és következetes munkával nem maradhat el az eredmény.” 

masz3

A tanácskozást megelőzően tartott sajtótájékoztató részt vett Szabó Ferenc, az MTA állatnemesítési, tenyésztési, takarmányozási és gyepgazdálkodási tudományos bizottságának elnöke, Németh Tamás, az MTA agrártudományok osztályának elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, valamint Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.

Bár a helyzet nem ideális, a rendszerváltás óta sikerült megteremteni azokat az erős alapokat, melyekre építkezni lehet, tudhattuk meg Szabó Ferenctől, az MTA Állatnemesítési, -tenyésztési, Takarmányozási és Gyepgazdálkodási Tudományos Bizottságának elnökétől. 

„Az elmúlt 25 év egyértelműen a hazai tenyésztés-szervezés sikerének tekinthető. A tenyésztők áldozatos munkájának köszönhetően hazánk világszínvonalú genetikai alapokat mondhat magáénak, és a legkorszerűbb módszerek kerülnek alkalmazásra.” – mondta. „Azonban továbbra is fájó pont, hogy mindezt a potenciált közel sem minden esetben sikerül olyan mértékben az ágazat javára fordítani, mint amennyire szeretnénk.” – tette hozzá Szabó Ferenc.

A szakmai alapok mellett szervezeti beágyazottság tekintetében is sikeresnek tekinthetők az elmúlt évtizedek. Mint azt Németh Tamás, az MTA Agrártudományok Osztályának elnöke elmondta, a magyar mezőgazdaság állami és szakmai szempontból jól összefogott, a piramis-jelleggel egymásra épülő szervezetek mindent átszövő hálózatát példás együttműködés jellemzi, melynek releváns bizottságain keresztül az MTA is tevékeny résztvevője, alakítója. „A közvetítői szerep mellett különösen sikeresnek mondhatóak az elmúlt évek gyakorlati jellegű kezdeményezései is, ilyen többek között az Agrárkamarával közösen megvalósított agrárszaktanácsadási rendszer.” A hasonló kooperációk szerepe ráadásul a jövőben csak fokozódni fog, Németh Tamás szerint a természeti erőforrások hatékonyabb kihasználása és védelme lesz a közeljövő egyik olyan területe, ami jellemzően azt a magas szintű szakmai, politikai és társadalmi együttműködést követeli meg, amelyhez az Akadémia biztosítani tudja a megfelelő hátteret.

masz4

Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke a közelmúlt eredményeire hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint Magyarországon ugyan talán sosem volt olyan csekély az állatállomány, mint az elmúlt években, ám a legfrissebb KSH adatok már jól mutatják a nemrégiben bevezetett sertés-áfa csökkentés áldásos hatásait. Hozzátette, a minimális javulás ugyan még nem a tényleges gyarapodást, sokkal inkább az eddigi fekete-, illetve szürke sertésállomány „kifehéredését” jelenti, azonban ez már önmagában is fontos és folytatandó eredmény a látszólag kevésbé fontos fajták esetében is. Az ágazat előtt álló esélyről szólva hangsúlyozta, Magyarországon megtalálható szinte valamennyi olyan fajta, amelyekkel a világban más tenyésztők dolgoznak, sőt, egyes esetekben talán túl sok is.

„Kevesebb fajtával lényegesen jobb eredményeket lehetne elérni, ennek megvalósításához azonban célirányos nemzeti tenyésztési programokkal és hatékony marketinggel, sikeresen lehetne felvenni a versenyt akár a tőkeerős, globális tenyésztővállalkozásokkal is.” Hozzátette, az ágazat önmagában erre nem lesz képes, még ilyen magas szinten képzett szakemberekkel sem, hiszen az profitérdekelt globális vállalatokkal szemben itthon társadalmi formában működnek a tenyésztőszervezetek.

 

(MTI/NAK/MÁSz)

 

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám