`

Az Európai Unió búza- és árpatermelése 2019/20-ra várhatóan kilábal a 2018/19-es év forró és száraz időjárása okozta veszteségeiből, és megközelíti a 2017/18-as mennyiségeket. Az idei búzatermés közel 10%-kal nő a múlt évihez képest.


A francia tanácsadók 143,9 millió tonnát várnak az EU búzatermésére 2019/20-ban, ami kevesebb, mint az előzőleg becsült 144,8 millió tonna. A Növénypiaci Megfigyelőközpont 142,4 millió tonnát vár, ami 9,9%-kal több, mint a szárazság sújtotta 2018/19-es évben becsült 129,6 millió tonna. A legutóbbi előrejelzések szerint a várható mennyiségek csak kicsivel lesznek alacsonyabban, mint a 2017/18-as évben, amikor 143,1 millió tonna búza termett az EU-ban.

A Strategie Grains a magyarországi aszálynak, valamint a dán és a cseh csökkenő területeknek tulajdonítja az alacsonyabb előrejelzését. Az aggodalom akkora volt, amit az áprilisi és korai májusi esők sem ellensúlyoztak, mivel a szárazság következményei fennmaradtak.

A Növénypiaci Megfigyelőközpont szerint várhatóan 8,5 millió tonna durumbúzát takarítanak be a 2019/20-as évben. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) legutóbbi előrejelzése szerint az EU teljes búzatermése 153,8 millió tonna, összevetve az IEG Vantage szerinti 155,0 millió tonnával. A termelés helyreállásával várhatóan az EU búzaexportja is növekedésnek indul. Az USDA szerint az EU búzaexportja a 2018/19-es 24 millió tonnáról 27 millióra emelkedhet 2019/20-ban, amivel az IEG Vantage is egyetért.

Az EU búzatermelésének helyreállítása is kiveszi részét a világ 2019/20-as évben várható rekordmennyiségű búzatermésében, melynek várható mértéke 777 millió tonna az USDA szerint, ami 46 millió tonna növekedés a múlt évhez képest. Ausztrália két év szárazság után szintén nagyobb mennyiségű termésre számít, valamint Oroszország és Ukrajna is több termést vár a kedvező időjárásnak köszönhetően.


Árpa


A legutóbbi világszintű termésjelentés alapján az IEG Vantage 1 millió tonnával, 62 millió tonnára növelte az az EU várható árpatermelését; míg a Strategie Grains legutóbbi számításai szerint kevesebb lesz 700 ezer tonnával, vagyis csak 60,3 millió tonna várható. Mindkét szám növekedést mutat a 2018/19-es évben becsült 56,5 millió tonnához képest.


A kereslet hatásai


Amennyiben az időjárási körülmények a tavalyihoz képest továbbra is nedvesebbek lesznek az EU területén, akkor a takarmány-előállítás is visszatér a normális szintre a tavalyi rekordmennyiségű kukoricaimport után. Az alacsonyabb takarmánykínálat és a magasabb áron beszerezhető búza és árpa vezetett a nagy mennyiségű kukoricaimporthoz, főleg Spanyolországban. A nagyobb mennyiségű gabonatermés miatt a kukoricakereslet visszaállhatna a normális szintre, ahogyan az árpa és a búza is jobban elérhető takarmány-összetevővé válik.

Az EU Növénypiaci Megfigyelőközpont prognózisa alapján az EU kukoricatermése 69,2 millió tonnáról 68,6 millió tonnára fog csökkeni a 2019/20-as évben, míg az IEG Vantage termelésnövekedést lát 63,0 millió tonnáról 64,0 millióra.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás IEG Vu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám