`

2020. február 7-9. között immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a Mangalica Fesztivált. A fesztivál középpontjában a néhány évtizeddel korábban még kihalással veszélyeztetett, hazánk egyetlen védett őshonos sertésfajtája és egyben egyik legfiatalabb saját fajtája, a mangalicasertés áll.


 A fővárosban az első fesztivál 2008-ban volt, a sorozat azonban 2010-ben országos szintű rendezvénnyé vált. Ugyanis a mangalicatermékek iránt az érdeklődés olyan mértékű lett, hogy szükségessé vált Budapest mellett további, vidéki helyszíneken is megrendezni a fesztivált. Idén a fővárosi mellett még Debrecenben és Székesfehérváron lesznek programok. Az ingyenesen látogatható XIII. Budapesti Mangalica Fesztivál 18 mangalica termékgyártóval, továbbá számos kézműves sajt-, tejtermék-, bor-, sör-, pálinka-, méz-, lekvár-, szörp-, olajtermék-előállítóval, valamint chilitermesztővel, élőállat-bemutatóval és kimagasló látogatószámával Budapest legnagyobb téli gasztronómiai fesztiváljává vált. Az idei évi kiállítók listáját itt tekintheti meg.

A rendezvényen a kiállítók egységes megjelenéssel, faházakban árusítanak. Külön kiemelendő az a példaértékű összefogás, melynek keretében a fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között egyaránt.

A fesztivál további különlegessége az egyfajta méltányos vagy becsületes kereskedelmi, úgynevezett fair trade mozgalom képviselete. Az esemény kiváló lehetőséget biztosít a kilátogató érdeklődők számára a mangalica-tenyésztőkkel valamint termék-előállítókkal, őstermelőkkel való közvetlen találkozásra. A fesztiválon kiállított termékeket a vásárlók a kereskedelmi láncok kiiktatásával, közvetlenül az előállítóktól vásárolhatják meg. A látogatók biztosak lehetnek abban, hogy a rendezvény területén nem kapnak hamisítványt, ugyanis a termékek eredetét a fajtafenntartó tenyésztő egyesület, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) garantálja, a fesztiválon csak és kizárólag a MOE által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen.


Az „ehető nemzeti kincs”

A XIX. században, a Kárpát-medencében kialakult mangalicasertés több mint 100 éven keresztül a világ legjelentősebb zsírsertése volt. Az 1800-as évek közepére alakult ki az egységes szerkezetű magyar mangalica, mely közel száz évig a magyar vidék meghatározó sertésévé vált. Robbanásszerű térhódításában jelentős szerepet játszott a kukorica elterjedése, valamint az, hogy nagyon jól alkalmazkodott az akkoriban újszerűnek számító iparszerű sertéshizlalási technológiákhoz. Négy színváltozata alakult ki, a szőke, a fekete, a vörös és a fecskehasú.

A mangalica-sertés egyeduralkodása a II. világháborúig tartott. A háborús pusztítások, a fogyasztói szokások megváltozása, valamint az étolaj elterjedésének hatására az állományok mérete ezen időszakban azonban jelentős mértékben lecsökkent. A fajta az 1960-as évekre szinte teljesen kiszorult a köztenyésztésből, egyedszáma pár száz kocára redukálódott.

Örömteli azonban, hogy a védelme és génmegőrzése érdekében megtett intézkedéseknek, a nyújtott támogatásoknak, valamint a fajtafenntartásáért felelős tenyésztőszervezet szakmai munkájának köszönhetően a mangalicasertés-fajták helyzete mára már stabilizálódott.

Védett őshonos sertésünk, mint „ehető nemzeti kincsünk” kiemelt jelentőségét bizonyítja, hogy az ismét megtalálta helyét a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt, kiválóan beilleszthető továbbá a napjainkban kiemelten kezelt célok közé, mint például a falusi turizmus növelése, a vidéki foglalkoztatás emelése, hagyományőrzés, környezetbarát, egészséges és biztonságos termékek, valamint öko-, illetve bioélelmiszerek előállítása.

A fesztivál színvonalas és széleskörű szakmai és kulturális programoknak helyszínt adva a mangalicatenyésztéssel foglalkozó gazdák, valamint a termék-előállítók szakmai tapasztalatcseréjén túl egyre nagyobb szerepet tölt be a magas genetikai értéket képviselő védett őshonos mangalicasertésre és a belőle készített különleges biológiai minőségű, hagyományos termékre vonatkozó ismereteinek bővítésében, a környezettudatos életmód fontosságára való figyelemfelhívásban, valamint a mangalicából készült termékek népszerűsítésében, pozicionálásában egyaránt.

A szervezők bíznak abban, hogy a korábban kihalással fenyegetett mangalicafajták génmegőrzési- és termékelőállítási sikertörténete, valamint a XIII. Mangalica Fesztivál kiállítói által bemutatott állatok, termékek és szolgáltatásaik által a városi lakosságon túl a környező, s néha távoli országok figyelmét is felhívhatják hazánk védett őshonos haszonállatfajtáira, Magyarország hagyományaira, értékeire, továbbá ízletes élelmiszereire, ezáltal hozzájárulva a teljes állattenyésztési- és termék-előállítási ágazat pozitív megítélésének megerősítéséhez.

Javasoljuk, hogy látogasson el a fesztivál hivatalos honlapjára, ahol további hasznos információkat talál a mangalica fajtákra valamint a fesztiválra vonatkozóan! Javasoljuk továbbá, hogy olvassa el a tavalyi mangalicahús fogyasztását ösztönző kampányra vonatkozó cikkünket, melyből megtudhatja, hogy hogyan bizonyosodhat meg arról, hogy az Ön által vásárolt, védett őshonos állatfajtából készült termékek eredetiek, valamint, hogy mit tehet ezen fajták fenntartását biztosító, magas színvonalú tenyésztői munka és a génmegőrzési tevékenység támogatásáért.


(NAK/ Borovka Zsuzsa)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám