Gazdaságfejlesztés

A formálódó új közös agrárpolitikát bírálta az Európai Számvevőszék elnöke és a litván államfő is. A biogazdálkodók pedig környezet- és klímavédelmi célú források elkülönítését is sürgetik.


A Hszinhua kínai hírügynökség Vilniusban kiadott jelentése szerint az Európai Számvevőszék elnöke, Klaus-Heiner Lehne kedden kijelentette: nem hatékony az Európai Unió jelenlegi agrárpolitikája, éppen ezért reformokra van szükség, a mezőgazdasági szektorhoz kapcsolódó alapokat pedig az elért eredményekhez kellene igazítani.
Lehne szerint az agrárágazat reformjának célja a megtakarítások volnának, ezeket a forrásokat pedig a mostaninál hatékonyabban lehetne felhasználni. Az Európai Számvevőszék elnökének első hivatalos vilniusi látogatásán újságíróknak elmondta: „az agrárágazat egészét szoktuk támogatni, nem pedig az embereket, akik a hétköznapokban művelik a földeket”. Dalia Grybauskaite, litván elnök szerint az országnak a többéves pénzügyi keretrendszerben megítélt közösségi források nem tisztességesek, mivel a kohéziós források drasztikus csökkentését vetítik előre, miközben a gazdálkodóknak megítélt közvetlen kifizetések messze elmaradnak az uniós átlagtól. Éppen ezért Litvánia egy átmeneti időszakot, és a forráscsökkentések fokozatosságát kérte az uniótól.

Szintén a KAP volt a téma azon a magas szintű egyeztetésen, amelyet kedden rendezett az Európai Unió soros elnökségét betöltő Románia, és amelyre biogazdálkodókat tömörítő uniós ernyőszervezet (IFOAM EU) is meghívást kapott. Jan Plagge, az IFOAM EU elnöke az interparlamentáris találkozó kapcsán kiemelte: Európának ambiciózus agrárpolitikára van szüksége, amely mögött erőteljes költségvetés is található, amely a fenntarthatóbb gazdálkodás kialakítását is segítené. A szervezet szerint ez az állampolgárok igénye is, amelyet a biogazdálkodók teljesíteni tudnak. Plagge arra kéri az uniós kormányokat és a nemzeti parlamenteket, hogy különítsenek el forrásokat környezet- és klímavédelmi célokra, valamint KAP-stratégiájukba jövőbe mutató önkéntes intézkedéseket is foglaljanak bele.


(forrás: xinhuanet.com/ifoam-eu.org)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei