Gazdaságfejlesztés

A legfontosabb a nyitottság, legyen mindenki kíváncsi, igyekezzen minél többet megtudni a precíziós gazdálkodásról, hogy felelős döntéseket tudjon hozni a saját gazdaságáról – mondta Győrffy Balázs NAK-elnök az Agroinform.hu-nak.


Februárban immár ötödik alkalommal rendezi meg a PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciát és Kiállítást az Agroinform.hu. Szervező partnere ismét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Magyarország legismertebb agrárkonferenciájával kiérdemelték, hogy az Európai Precíziós Gazdálkodási Nemzetközi Konferenciát (ECPA) 2021-ben Magyarországon rendezzék meg.

Az idei PREGA alkalmából az Agroinfrom.hu, Győrffy Balázs NAK-elnököt a kezdetekről és a precíziós gazdálkodás térhódításáról kérdezte.

– A 2015-ben útjára indított PREGA-ban milyen lehetőséget látott meg NAK? Hiszen akkor még nem lehetett tudni, hová fut ki a dolog.
– Azt már akkor is tudtuk, hogy a precíziós technológiáknak egyre meghatározóbb szerepe lesz a magyar mezőgazdaságban is. Úgy láttuk, hogy ehhez a folyamathoz a PREGA-konferencia tudásanyaggal, szemléletformálással nagyban hozzájárulhat. Ez pedig a kamarai tagságunk számára előrelépést jelenthet eredményességben, versenyképességben, színvonalban, ezért támogatnunk kell az eseményt. Ma, amikor a munkaerő oly szűkösen áll rendelkezésünkre – ki gondolta volna ezt tíz évvel ezelőtt? – különösen oda kell figyelni arra, hogy a legújabb technológiai megoldásokat hogyan és milyen gyorsan tudjuk beépíteni a saját működési gyakorlatunkba. Hiszen a versenytársaink megteszik ezt, a saját költségeik csökkentése érdekében. (…)

Magyarországon most már több ezerre tehető azok száma, akik ilyen megoldásokkal gazdálkodnak. Ők egyfajta húzóerőt is jelentenek a többiek számára. Fontos számunkra, hogy a precíziós gazdálkodás komplett működési rendszert és gondolkodási formát is jelentsen. Hiszen az ennek során keletkező óriási adatözön hatalmas értéket hordoz. Ezeket olyan információvá kell tudni gyúrni, amely a napi gyakorlatban és a hosszabb távú gazdasági döntésekben egyaránt releváns segítséget nyújthatnak. (…)

– Milyen akadályokat lát még a precíziós gazdálkodás előtt? Mit lehet tenni a lebontásuk érdekében?
– Először is jogszabályi finomhangolásokat kell még végezni. Például – és ez sem magyar specialitás – a digitális eszközök használatával kapcsolatban, hogy az abból nyert adatok gyűjtése, tárolása és felhasználása megfelelő törvényi keretek között történjen meg. Beszélnünk kell még a magas árakról is. Az új technológiák először mellbevágó összegekért jelennek meg a piacon. Később azonban – mint ahogy ezt a például a számítógépek esetében megfigyeltük – a technológia fejlődése mellett az árak mérséklődnek, ez kedvez a beruházni szándékozó gazdálkodóknak. Ráadásul, ha mind többen vásárolják, az is jótékonyan hat az árakra. Amiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfőképpen segíteni tud, az az információk gyűjtése, szintetizálása és a tagsághoz való eljuttatása. Ez az egyik legfontosabb feladatunk. Ehhez még hozzá teszem azt is, hogy a jogalkotásban jó partneri viszony fenntartására törekszünk az agrártárcával, hogy be tudjuk csatornázni azokat az információkat, tapasztalatokat, amelyek a tagságunktól érkezne.

A teljes interjú itt olvasható.


(forrás: Agroinform.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei