Gazdaságfejlesztés

Az Európai Bizottság friss jelentése összefoglalja az öt európai strukturális és beruházási alap keretében, a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetési időszak félidejéig megvalósult legfontosabb eredményeket.


Az európai strukturális és beruházási alapokon keresztül 647 milliárd euró került az EU gazdaságába a 2014–2020-as költségvetési időszak során. Ebből 460 milliárd euró az uniós költségvetésből származik. 2018 októberéig az európai strukturális és beruházási alapok 2014–2020-as költségvetésének csaknem kétharmadát irányozták elő konkrét projektekre: azaz közel 405 milliárd euró befektetés valósult meg az unió reálgazdaságába. 2017 végéig az alapokból közel egymillió vállalkozás (köztük 74 000 induló vállalkozás) részesült a növekedést, az innovációt, az új termékek bevezetését és a munkahelyteremtést ösztönző támogatásból. Európa-szerte összesen 1,7 millió projekt nyert el uniós támogatást, a vidékfejlesztési programok 2,7 millió kedvezményezettjén túlmenően.

Ezek a beruházások a munkahelyteremtés, a növekedés, valamint a digitális egységes piacba és az energiaunióba történő beruházások támogatásával, valamint az egységes piac és az Unió gazdasági kormányzásának megerősítésével válaszolnak a reálgazdaság szükségleteire, és támogatják az európai szemeszter folyamata során azonosított strukturális változások és reformok végrehajtását.

Az EB jelentése a harmadik éves áttekintés, amely az 531 nemzeti és regionális program végrehajtásáról készült. Az áttekintés a 2018 közepén beérkezett éves programjelentéseken alapul.
– Ez a jelentés rámutat, hogy az európai strukturális és beruházási alapok hozzájárulnak ahhoz, hogy elérjük a növekedésre és munkahelyteremtésre irányuló uniós szintű céljainkat az olyan meghatározó területeken, mint a kutatás és innováció, valamint hozzásegítenek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való átálláshoz. Az elért eredmények világosan mutatják, hogy a strukturális alapok hozzáadott értéket jelentenek a vállalkozások és a polgárok számára egyaránt – mondta Jyrki Katainen, a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a versenyképességért felelős bizottsági alelnök.

– A kohéziós politika eredményei kézzelfoghatók. A számok önmagukért beszélnek: a programok végrehajtása megfelelően halad a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak félidejénél. A ragyogó számadatok mögött európaiak millióinak emberi történetei mutatják, hogyan teszik jobbá az uniós beruházások a polgárok életét. Mindez meggyőző érv a 2020 utáni erős kohéziós politika mellett – nyilatkozott Corina Crețu, a regionális politikáért felelős uniós biztos.

Az európai strukturális és beruházási alapok egész Európában hozzájárultak a gazdasági és pénzügyi válság okozta sebek begyógyulásához. A párizsi megállapodás szerinti uniós kötelezettségvállalásoknak megfelelően az alapok támogatják az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozdulást; már ma is 330 ezer háztartás részesül az energiahatékonyság növelését célzó, uniós finanszírozású felújítási projektek előnyeiből.

A kohéziós alap nyílt adatplatformját is frissítettek, így az európai strukturális és beruházási alapokból végrehajtott beruházások legfrissebb információi is megtekinthetők rajta.


(forrás: Európai Bizottság)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei