Gazdaságfejlesztés

Az Európai Biomassza Alapú Gazdasági Stratégiáról folytattak vitát az agrárminiszterek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. december 17-ei ülésén, Brüsszelben. Itt elhangzott, hogy Magyarország nagyobb részesedést kér a kelet-közép-európai gazdálkodóknak az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból.


A tanácsülésen Phil Hogan agrárbiztos is támogatásáról biztosította a két éve magyar javaslatra elindított BIOEAST kezdeményezést, amelynek elsődleges célja a Kelet-Közép-Európában meglévő biomassza potenciál kihasználása.
– A mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének kulcsa a minél magasabb hozzáadott értékű feldolgozás, ehhez nyújthat segítséget a brüsszeli kutatási és innovációs alapok minél jobb kiaknázása – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Nagy István kiemelte, hogy Magyarország a kiterjedt mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati tevékenységének köszönhetően biomasszában kiemelten gazdag terület, ugyanakkor ennek a biomassza-kapacitásnak jelentős része még mindig kiaknázatlan. Ehhez elengedhetetlen az uniós kutatási és fejlesztési források igénybevétele, amelyekből jelenleg elsősorban a korábban csatlakozott, nyugati tagállamok részesednek. A kelet-közép-európai tagállamok részesedése ezekből a forrásokból mindössze 10 százalék körüli.
– Ezen az egyenlőtlen helyzeten mindenképpen változtatni kell a jövőben – emelte ki a tárcavezető.

A magyar miniszter tájékoztatást adott a novemberben Budapesten megtartott nemzetközi BIOEAST konferenciáról, amely a térségbeli országok biomassza-alapú gazdaságának kutatási és innovációs potenciáljának kiaknázását célozta. A konferencián egyetértés mutatkozott abban, hogy a biomassza-alapú gazdaságot érintő stratégiai kutatási és innovációs területek fejlesztésében nagy lehetőségek vannak, ideértve a mezőgazdasági tudás- és innovációs rendszereket, az édesvízi akvakultúrát, az erdőgazdálkodást, valamint fenntartható termelést és biomassza-feldolgozást. Ezen tematikus területek előtérbe helyezése jelentheti a megoldást arra, hogy a jövőben nagyobb részesedés jusson Kelet-Közép-Európának az Európai Unió Horizont 2020 és Horizont Európa kutatási keretprogramjainak agrárkutatásra és -fejlesztésre fordítható forrásaiból.

Nagy István szerint kiemelt feladat a hazai biomassza-alapú gazdaság fejlesztése annak érdekében, hogy az agrárgazdasági szereplők számára is elérhetőek legyenek az uniós és hazai iparfejlesztési stratégiai intézkedések. Fontos cél, hogy a biomassza alapú gazdaságfejlesztési folyamatokból származó előnyöket helyi szinten lehessen hasznosítani, ezzel is elősegítve a fenntartható gazdasági növekedést. Ebben segíthet a magyar javaslatra, V4 körben elindult, ugyanakkor ma már 11 kelet-közép-európai EU-tagország által támogatott és az Európai Bizottság által is pozitívan fogadott BIOEAST elnevezésű kezdeményezés.

 


Elfogadhatatlan

A tanácsülésen a V4-országok agrárminiszterei elégedetlenségüket fejezték ki az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozás hiánya miatt. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy a kelet-európai tagállamok állampolgárait másodrendűként kezeljék a multinacionális élelmiszeripari cégek.(forrás: AM)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei