Gazdaságfejlesztés

Az agrár-szakképző intézményekben 20 559 diák tanul. A szakminiszter szerint jó döntés, ha egy fiatal a mezőgazdasági szakképzést választja.


Az agrárium korszerűsítése mellett a magas színvonalú szakképzés az alapja a magyar mezőgazdaság versenyképességének – jelentette ki az agrárminiszter hétfőn Csongrádon. Nagy István a minisztérium Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban rendezett országos tanévnyitó ünnepségén úgy fogalmazott, az agrárium korszakváltáshoz ért, a magyar mezőgazdaság modernizációja megkerülhetetlen.

A miniszter leszögezte, jó döntés, ha egy fiatal a mezőgazdasági szakképzést választja. Mint mondta, az agrárium stratégiai ágazat, de más szektorok óriási csábító erővel bírnak a fiatalok számára, ezért le kell számolni a mezőgazdasághoz kapcsolódó „sáros gumicsizma" negatív sztereotípiájával. Hozzátette: az agrár-szakképzés a legszínesebb és legszélesebb ismeretanyagot nyújtja.

Az agrár-szakképző intézményekben 20 559 diák tanul, mezőgazdasági, agrárgépész, környezetvédelmi, élelmiszeripari, földmérési, kertészeti, valamint erdészeti és vadgazdálkodási területen.
– A minisztérium a mezőgazdaságot sújtó szakemberhiány csökkentése érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a munkaerőpiac szereplőitől érkező jelzéseket. A szakmai szervezetekkel szoros kapcsolatot fenntartva fejleszti az agrár-szakképzést, a többi közt ösztöndíjrendszerrel támogatja a hiányszakmák elsajátítását – mondta Nagy István, példaként említve, hogy a minisztérium fenntartásában működő iskolákban elindult a pék-cukrász képzés is. Megjegyezte, az agrártárca az elmúlt években a szakképző intézményeit olyan összefüggő, egymást kiegészíteni képes, komplex hálózattá fejlesztette, amely egységes elvek alapján, stabilan működik.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei