Gazdaságfejlesztés

„A vidéki térség és a mezőgazdaság mint lehetőség a fiatalok számára" címmel rendezett augusztus 24-én miniszteri konferenciát a szlovén agrártárca Mariborban. Az esemény díszvendége ezúttal Macedónia volt. Az eseményen a NAK is jelen volt.


A hagyományosan az AGRA nemzetközi vásár megnyitóját megelőző napon megtartott rendezvényen az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország a fiatal gazdák támogatásán túl a fiatal családok otthonhoz jutását is fontosnak tartja vidéken.

Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Program két alprogramja közül az egyik a generációváltást támogatja, amelynek keretében csaknem 80 milliárd forint forráskeretű felhívás hirdettek meg a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására, és a beruházások ösztönzésére. Az államtitkár kiemelte, hogy az elérhető, jó minőségű termőföldhöz jutás fontos kezdő kritérium a fiatal gazdák számára. Ezt a „Földet a gazdáknak" programmal segítette a kormány, 2015-2016 között több mint 1200 40 év alatti fiatal vált 50 000 hektár terület tulajdonosává. Az agrárdigitalizáció témakörében Kis Miklós Zsolt, aki a NAK alelnöke is egyben, a hazánkban előkészítés alatt álló Digitális Agrár Stratégiára és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen létrehozandó Digitális Agrárakadémiára hívta fel a figyelmet.

Süle Katalin (balról a harmadik) és Kis Miklós Zsolt (a negyedik) a tanácskozáson

 

A fiatal gazdák kerekasztal-beszélgetésén a NAK Zala megyei elnöke kiemelte a termelőknek szóló oktatási kampányok vidéki roadshow-okon történő népszerűsítését. Süle Katalin felhívta a figyelmet az AGRA kiemelt programjaira is, amelyek a fiatalok környezeti nevelésének túl az agráriumban rejlő lehetőségek korai megismertetését célozzák, továbbá segítik az ágazati pályaorientációt és népszerűsítik az agrár-szakképzést.

A rendezvény végén a jelenlévő országok egy 17 pontból álló nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben elkötelezettségüket fejezték ki a mezőgazdaságban dolgozó fiatalok generációs megújulása, illetve a nemzeti és uniós szintű kedvező jogszabályi és adminisztratív feltételek megteremtése ügyében.

Kis Miklós Zsolt a konferencia másnapján ellátogatott az 56. AGRA nemzetközi vásárra Gornja Radgonába. Az államtitkár megtekintette a magyar kiállítók standjait is. Az idén 16 kiállító mutatta be értékes termékeit, többek között tölgyfa boroshordókat, méhészeti berendezéseket, fagylaltkészítő gépet, csomagolóanyagokat, magtisztító berendezéseket. A résztvevők mindezek mellett delikát termékeket állítottak ki, valamint infokommunikációs és IT-szolgáltatásokat népszerűsítettek. A nemzetiségi standon találkozott Balaskó Józseffel, a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének elnökével, akivel a kárpát-medencei gazdasági együttműködési programokat, az oktatás-képzési és a kamarai együttműködési lehetőségeket vitatta meg.


(AM Sajtóiroda) (fotó: AM)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei