`

Közép- és Kelet-Európa agrárpiaci kilátásai, a keveréktakarmány-gyártás kihívásai és megoldásai, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari trendek voltak a május 15-16-i herceghalmi nemzetközi konferencia középpontjában.


2018. május 15-én és 16-án az Agrárgazdasági Kutató Intézet, a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a nemzetközi AGMEMOD Konzorciummal együtt – az Európai Bizottság támogató közreműködésével – rendezték meg Herceghalmon az Outlook 2018 nemzetközi konferenciát. A hazai szervezők a mezőgazdasági és élelmiszerpiacok középtávú trendjeinek megvitatása mellett a keveréktakarmány-gyártás környezeti fenntarthatóságot szolgáló újításainak bemutatását tűzték ki célul.

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese köszöntőjében kitért arra, hogy a hazai termelők tájékoztatása és a szakmai egyeztetések nem is lehetnének aktuálisabbak az új közös agrárpolitika (KAP) és az FP9 kutatási és innovációs keretprogram költségvetésének tárgyalása közepette. Ugyanakkor szerinte kiemelten fontos a szakmai párbeszéd érdemi részét a növénytermesztés és állattartás egyre növekvő környezeti és társadalmi kihívásai, valamint a kapcsolódó mind szigorúbb követelmények és az ezeknek való megfelelés irányába terelni.

A több mint 200 fő részvételével lezajlott szakmai tanácskozás első napján a gabonafélék és olajnövények, a baromfi-, a sertés- és a tejtermékpálya AGMEMOD Konzorcium által vázolt – főleg közép- és kelet-európai – piaci kilátásait tekintették át az előadók. Martin Banse, az AGMEMOD Konzorcium vezetője bemutatta a mezőgazdasági termékek tagállami szintű hatásvizsgálatára kifejlesztett, az uniós szakpolitikai döntéshozatalt támogató AGMEMOD-modellt. Továbbá hangsúlyozta, hogy ez a mostani magyarországi műhelymunka fontos visszajelzéseket adhat a modellező csapat számára, amelyek nyomán a tagállami szintű piaci előrejelzések pontosíthatók, ami a KAP-ra vonatkozó jogszabályalkotási folyamat szempontjából is kulcsfontosságú.

Az első napi program zárásaként az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) munkatársa, Jesus Barreiro-Hurlé kiemelte, hogy komoly igény mutatkozik az előrejelzéseket kidolgozó kutatókra és a gyakorlati ismeretekkel rendelkező piaci szakértőkre annak érdekében, hogy konstruktív párbeszéd alapján közös álláspontot alakíthassanak ki a piacok középtávú kilátásairól. Mint elmondta, mindez a jogszabályok megalkotásának és kiértékelésének is elválaszthatatlan része, az AGMEMOD-modell alkalmazása pedig hatékony támogatást nyújthat a tagállamoknak az új mezőgazdasági kihívásokat középpontba helyező KAP stratégiai tervezési folyamata során.

A második napon a takarmánypiac szereplői azokat az új és innovatív megoldásokat vázolták, amelyek többek között a keveréktakarmányok táplálóanyag-tartalmának optimalizálását szolgálják, ezáltal hozzájárulnak az állattartás környezeti fenntarthatóságához. Tikász Ildikó Edit, az AKI árunövénytermesztési és takarmányozáskutatási osztályának vezetője előadásában rámutatott az Európai Unió által támasztott fenntarthatósági kihívásokra. Felvezetett továbbá olyan nyomonkövetési lehetőségeket, amelyek egységes, nemzetközileg elfogadott módszertanra alapozva biztosítják üzemi és nemzeti szinten a teljesítményértékelést és a környezeti hatások mérését.

A konferencia egyedülálló iparági betekintést engedett és egyben szakpolitikai támogatást is nyújtott, ezen belül kísérletet tett arra is, hogy a piaci szereplőket szembesítse a jogszabályi és piaci fenntarthatósági követelményekkel, ezzel együtt figyelmüket olyan újszerű eljárásokra irányítsa, amelyekkel – a versenyképesség erősítése mellett – képesek lesznek megfelelni a közeljövő ezen kihívásainak.


(nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám