Gazdaságfejlesztés

Az agrárium finanszírozási kérdéseiről, a Vidékfejlesztési Programról és a közös agrárpolitika várható irányairól tartott konferenciát az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány szerdán.


A magyar kormány elutasítja a közös agrárpolitika és a kohéziós támogatások csökkentésére tett brüsszeli javaslatot. Egyre élesebb vita kezd kibontakozni a 2020 utáni EU-s költségvetésről és a forráselosztásról, melyben végsőkig képviselni fogjuk a magyar gazdák érdekeit – hangsúlyozta a rendezvényen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Mint mondta, a 2020 utáni időszakban a hazai agrárium versenyképességének megőrzése, további erősítése érdekében elengedhetetlen a kétpilléres rendszer fenntartása a megfelelő költségvetési források biztosításával. Hozzátette, a magyar érdek az, hogy továbbra is nagy arányban vissza nem térítendő támogatásokkal lehessen segíteni a mezőgazdasági beruházások megvalósítását, a jelenlegi támogatásintenzitások fenntartása mellett.

Kis Miklós Zsolt előadása során felhívta a figyelmet arra, hogy a Vidékfejlesztési Program végrehajtása a megfelelő ütemben halad, az 1300 milliárd forintos keret több mint 95 százalékáról már döntést hozott az irányító hatóság.
– Sajnos a szigorú brüsszeli szabályozás miatt a beruházási támogatások előlegigénylése elmaradt az előzetes várakozástól, mert az EU által megkövetelt százszázalékos biztosítéknyújtási kötelezettség, a bankok által kidolgozott garanciatermékek ellenére, jelentős és költséges akadályt jelent a gazdák számára – jegyezte meg.

A végrehajtási tapasztalatok alapján külön hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak a 2020 utáni időszak tervezett egyszerűsítései között az agrárberuházási támogatások előlegkifizetési követelményeit is át kell gondolnia.


(forrás: Miniszterelnökség)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei