Gazdaságfejlesztés

A hazai kis-és középvállalkozások (kkv) többségének nem a tőke-, hanem a szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. A mezőgazdaságban minden negyedik cég tervez létszámbővítést, és ezeknél erős a béremelési szándék is.


A KSH adata szerint 2017 harmadik negyedévében új csúcsokat döntögetett az üres álláshelyek száma. A vállalati szektorban csaknem 53 600 betöltetlen pozíció volt, ami 30 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet, a teljes nemzetgazdaságban pedig több mint 70 ezer állás állt üresen tavaly július és szeptember között.
– A megfelelő szaktudású alkalmazottak megtalálása talán soha nem volt ilyen fontos és nehéz a vállalkozások számára. Ezt mutatja a K&H kkv bizalmi index kutatásunk legutóbbi eredménye, amely szerint az elmúlt egy évben a vállalkozások kétharmada (67 százalék) találkozott valamilyen, a munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel. Továbbá a vállalkozások megítélése szerint nem a tőke- vagy kereslethiány, hanem a munkaerő- és szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot a cégek számára. A munkaerőpiac fontossága tehát egyre inkább felértékelődik – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztályának vezetője.

A kutatás szerint a tavaly év elejéhez képest közel dupla annyi (36 százalék) cég tervez munkaerőfelvételt, minden tizedik kkv pedig négynél több fő alkalmazásában gondolkodik. Nem mindegy azonban, ki milyen szektorban keres állást. Míg a mezőgazdaságban és a kereskedelemben közel minden negyedik (26 és 27 százalék), addig az iparban minden második cég tervez létszámbővítést.

Úgy tűnik, a cégek a munkabérrel is igyekeznek megtartani vagy éppen megnyerni a munkavállalókat, tavaly év elejéhez képest ugyanis jelentősen megugrott a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya.
– Idén a kkv-k 75 százaléka készül béremelésre, ami terveik szerint átlagosan 9,5 százalékos lesz. Mindkét adat az index történetében az eddigi legmagasabb érték, és azt mutatja, hogy a kkv-k már érdemben reagáltak a kormányzat minimálbéremelési szándékára – mondta Kovács Viktor Zoltán.

A fizetésemelési szándék a cég méretétől és tevékenységi körétől függetlenül egyaránt magas, de a mezőgazdaságban (88 százalék) és a középvállalkozásoknál (86 százalék) dolgozók számíthatnak legtöbben magasabb jövedelemre 2018-ban.


(forrás: K&H Bank)

 


Teljes megkülönböztetés kell

Tavaly decemberben tartotta meg a KKVHÁZ Zrt. az 5. Megyék Versenye elnevezésű rendezvényét a vállalatvezetők a kisvállalatok számára. A fórumon kiderült, hogy míg korábban a kkv-szektor problémáinak a fókuszában a finanszírozás és az állami szabályozás állt, most a felnőttképzés és a digitalizálás került előtérbe. Továbbá elhangzott, hogy az idő túlhaladta a kkv összefoglaló elnevezést is, és markáns igény mutatkozik a családi és a mikrovállalkozások teljes megkülönböztetésére. A KKVHÁZ létre is hozta az önálló platformját kizárólag ennek a vállalkozói körnek a kiszolgálására. (forrás: KKVHÁZ)


 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok