Gazdaságfejlesztés

Az 2017-es év végére a vidékfejlesztési források jelentős része elkelt, a program keretének közel 85 százalékát már lekötötték a nyertes pályázatok. Az elbírálás folyamatos, így ez az arány 2018 elején tovább emelkedik majd. Az úgynevezett maradványpénzeket pedig újra meghirdeti a Miniszterelnökség.


Teljesülni látszik a Miniszterelnökség korábban kitűzött célja, az év végére a Vidékfejlesztési Programban (VP) lekötött összeg eléri a keret 85 százalékát, ami több mint 1120 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: mára egyértelműen látszik, hogy sikerült felgyorsítani az elbírálásokat. A program pályázatainál eddig 157 ezer támogatói döntés született, ebből több mint 9 ezer kérelem beruházási jellegű.
– Összességé­ben elmondható, hogy a VP az egy évvel későbbi indulása ellenére mára behozta lemaradását. A döntéshozatal az év utolsó napjaihoz közeledve is folyamatosan zajlik, a kötelezettségvállalás összege így dinamikusan nő – emelte ki az államtitkár.

Az elmúlt napokban hirdetett eredményt a tárca a terménytárolók, -szárítók és -tisztítók építésére, korszerűsítésére megjelentetett felhívás esetében, ahol első körben 838 mezőgazdasági termelő kérelme nyert támogatást. Ők mintegy 38 milliárd forintot fordíthatnak beruházásaik megvalósítására.

Mindemellett azon pályázatoknál is várhatók újabb eredmények, ahol korábban már részeredményt hirdetett a Miniszterelnökség. Ilyen például a kertészeti gépbeszerzésre, valamint az ültetvénytelepítésre, a gomba- és hűtőházak, üvegházak létesítésére kiírt felhívás. Az úgynevezett diverzifikációs pályázatát ugyanakkor visszahívta a Miniszterelnökség, mivel a korábban elrendelt vizsgálat számos visszaélésre mutatott rá.

A Vidékfejlesztési Program keretéből eddig mintegy 200 milliárd forint jutott el a nyertes pályázókhoz, ennek pontosan a felét az idén fizették ki a gazdáknak. Az államtitkár szerint a kifizetéseket ebben az évben hátráltatták az Európai Unió szigorú előleg-kifizetési előírásai, amelyek – szemben más operatív programokkal – az agrárcélú fejlesztéseknél csak biztosítéknyújtás mellett teszik lehetővé az előleg igénylését. Ettől csak néhány esetben, például az önkormányzatok esetében lehet eltérni.
– A szigorú előírások miatt szinte alig érkeztek be beruházási jellegű előleg-kifizetési kérelmek a Magyar Államkincstárhoz, így kifizetésre sem volt mód – jegyezte meg Kis Miklós Zsolt. Becslése szerint 2017 utolsó napjaiban még néhány milliárd forintot utalhatnak át a gazdáknak, nagyobb összegű kifizetésre csak az új év elején számít.

Az államtitkár szerint a beruházásoknál a közbeszerzések lefolytatása is időigényes feladat, így a kifizetési kérelmek várhatóan jövőre jelennek majd meg a kincstárnál. Ugyanakkor leszögezte, hogy amint megkapták a kérelmeket, azonnal megkezdődik az ellenőrzés és a folyósítás.
Bár a legtöbb vidékfejlesztési forrás már elkelt, a Miniszterelnökség január elején két újabb felhívást hirdet meg. Mivel az energiahatékonyság javítása fontos része a VP-nek, ezért az eddig felhasználatlan összegeket önálló pályázatként, változatlan céllal újra meghirdeti a tárca. A felhívás keretében 30 milliárd forintra a mezőgazdasági üzemek, 5 milliárd forintra pedig az élelmiszeripari kisvállalkozások pályázhatnak majd. Emellett a borászati ágazat számára fontos felhívás megjelenésére is számítani lehet, ami a borszőlő-ültetvények telepítését hivatott támogatni.

A 4 milliárd forintos keret terhére a borpiaci szabályozás szerinti telepítési engedéllyel rendelkezők nyújthatják be kérelmüket. A felhívások társadalmi egyeztetése véget ért, az év eleji megjelenésüket követően várhatóan 2018. február második felétől lehet majd a kérelmeket benyújtani.


(forrás: Magyar Idők)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok