`

Kompromisszumos megállapodásra jutottak az Európai Unió jövő évi – a mezőgazdaságnak jutó forrásokat is tartalmazó – költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei.


A két társjogalkotó szerv közötti egyezség értelmében 2018-ban az unió 160,1 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 144,7 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege. A pénzeszközök nagyjából fele – kötelezettségvállalásokban 77,5 milliárd euró – az európai versenyképesség növelését célozza, például a gazdaság erősítésén, az oktatás javításán és a vállalkozások támogatásán keresztül.

Az európai mezőgazdasági termelők számára előirányzott támogatás összege 59 milliárd euró. Ezen felül 34 millió eurót különítettek el a fiatal gazdálkodók számára a fiatalok vidéki területeken való munkanélküliségének csökkentése érdekében.

Az európai parlamenti képviselők sikeresen megerősítették a Bizottság költségvetési javaslatán túlmenően azokat a programokat – Erasmus (oktatás; plusz 20 millió euró), Horizon 2020 (kutatás; plusz 70 millió euró) és a COSME (kkv-k támogatása; plusz 15 millió euró) –, amelyeket kulcsfontosságúnak tartottak a növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából, és amelyek a széles körben elfogadott uniós prioritásokat tükrözték.

Végeredményben mind a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó EP, mind pedig a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács engedett valamennyit, de a parlament többet. A három héten át tartó tárgyalások után elfogadott összeg a kötelezettségvállalások és a tényleges kifizetések szintjén is alacsonyabb az eredeti bizottsági indítványnál, azonban mindkét összeg magasabb, mint az idei büdzsében volt. Az alkut még formálisan is jóvá kell hagyni, az uniós parlamentnek és a tanácsnak erre két hete van.

– Minden eurót hatékonyan kell elkölteni és hozzáadott értéket kell teremteni Európa számára – mondta a büdzséről Günther Oettinger uniós költségvetési biztos.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a foglalkoztatásra, a növekedésre és a biztonságra. Több pénz jut a fiatalok munkanélküliségének leküzdésére a leginkább érintett régiókban. Kidolgoztuk továbbá a kutatás, a kkv-k és az oktatás támogatását, amelyek a versenyképességünk sarokkövei – jegyezte meg Siegfried Mureşan európai parlamenti képviselő, a téma főelőadója.

 

(MTI/EP)

 


Napirenden a glifozát

A glifozátok betiltását kéri az európai polgári kezdeményezés, amelyről hétfőn tartanak/tartottak meghallgatást az Európai Parlamentben. Az EP elutasította a glifozát engedélyének tíz évre szóló megújítását októberben, és teljes tilalmat javasol 2022-ig. Az EU-tagállamok november 27-én szavaznak majd az ötéves megújításról. (EP)


 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám