Gazdaságfejlesztés

Ezekben a hetekben értesülnek a gazdálkodók arról, hogy kapnak-e vissza nem térítendő uniós forrást mezőgazdasági, élelmiszeripari beruházásaikhoz - írta a Magyar Hírlap.


Mind a kormány, mind az agrárágazat szereplői arra számítanak, hogy a következő években a támogatásokkal megvalósuló projektek jelentősen hozzájárulnak majd a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés, valamint e két ágazat hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez. A támogatások egy része az élelmiszeripari alapanyag-előállítás, azaz az állattenyésztés és növénytermesztés bővítő és hatékonyságjavító beruházásainak megvalósítását segíti elő. Ezzel párhuzamosan a támogatások fennmaradó része a feldolgozóipari beruházások költségeihez járul hozzá. Átlagosan ötvenszázalékos intenzitással számolva a támogatások átlagos értéke az eddig kihirdetett beruházási döntések esetében 93 millió forint. Az egyes kiírások között jelentősek az eltérések. Míg például a feldolgozóipari beruházások esetében a támogatás átlagértéke 186 millió forint, addig a trágyatárolók építésénél 21 millió forint. Az élelmiszeripari beruházásoknál nagy számban fordulnak elő több száz mil­liós támogatások, például hűtőházak, vágóhidak, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemek építésére.

A projektek időbeli megvalósítását késleltetheti, hogy huszonöt millió forint feletti támogatás esetén a beruházást végző vállalkozás kiválasztására közbeszerzési eljárást kell lefolytatniuk a támogatást elnyert cégeknek. Azok, akik már az eredmény kihirdetése előtt lefolytatták a feltételes közbeszerzési eljárást, akár azonnal indíthatják a beruházást.

A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program háromszázmilliárd forintos keretében már több mint nyolcszáz, összesen 153 milliárd forint összértékű beruházás támogatásáról döntött, hat pályázati kiírásban. A gazdálkodók ezekben a hetekben értesülnek arról, hogy kapnak-e vissza nem térítendő uniós forrást mezőgazdasági, élelmiszeripari beruházásaikhoz.

Tekintettel arra, hogy a projektek megvalósításához mintegy ötvenszázalékos önerőre is szükségük lesz a vállalkozásoknak, feltehe­tően növekedik majd az agrárvállalkozások hitel iránti kereslete. A Start Garancia Zrt.-hez eddig mintegy húsz támogatást elnyert vállalkozás fordult garanciaigényléssel, amellyel a támogatási előleget igénybe tudják venni. A beérkezett igénylések értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy több pályázó merész tervekkel állt elő, olyan projekteket tervez megvalósítani, amelyek költsége messze meghaladja a vállalkozás saját tőkéjének értékét. Így kérdéses, hogy az önerőigényt a pénzügyi intézmények hajlandók lesznek-e bankhitellel megfinanszírozni, és az előleg lehívásához bankgaranciát adni.

Az agrárvállalkozásoknak a projektek megvalósításához kapcsolódó finanszírozási terheit csökkenti, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban megítélt vidékfejlesztési támogatások ötven százalékát előlegként igényelhetik a Magyar Államkincstártól. Az előleg ugyanakkor csak abban az esetben folyósítható, ha a támogatott vállalkozás a Miniszterelnökség által elfogadott garanciaszervezettől készfizető kezességgel vagy pénzintézet által kibocsátott bankgaranciával rendelkezik.

A Miniszterelnökség, mint a Vidékfejlesztési Program irányító hatósága, közleményben teszi közzé a garanciavállalásra jogosult pénzügyi intézmények listáját, amelyek garanciáját biztosítékként elfogadja az előleg lehívásához. A biztosítékot mindaddig fent kell tartania a támogatott vállalkozásnak, amíg az előleg teljes összegével el nem számol. A projekt megvalósításának ütemétől füg­gően a futamidő 12-24 hónap. Ez év júliusban a Miniszterelnökség a Start Garancia Zrt.-t is garanciavállalásra jogosult pénzügyi intézménnyé nyilvánította a Vidékfejlesztési Program pályázati kiírásainál. A garanciavállalásra jogosult intézmények listáján kilencven hazai pénzügyi intézmény szerepel, 34 bank, két egyéb hitelintézet, két jelzálog hitelintézet, két pénzügyi vállalkozás, valamint ötven takarékszövetkezet. A pénzintézetek, bankok és takarékszövetkezetek bankgaranciát csak eszköz- vagy pénzügyi fedezet ellenében vállalnak, ami sok vállalkozás esetében nem áll rendelkezésre, így eleshetnek a támogatási előlegtől. Ugyanakkor a Start Zrt. nem igényel tárgyi vagy pénzügyi fedezetet ügyfeleitől a garancia kibocsátásának feltételeként.

 


(Magyar Hírlap)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok