Gazdaságfejlesztés

Látszólag megéri munkavállalókat olcsón foglalkoztatni. Az ilyen megoldással agrárvállalkozások is élnek. Ám hosszú távon ennek komolyabb következményei is lehetnek az adott cég számára.


A nemzetgazdasági tárca egy közelmúltban megjelent elemzése szerint jelentősen nőtt a bejelentés nélkül dolgozók aránya az agráriumban. Ennek tükrében érdekes a hrportal.hu-n közölt összeállítás, ami azt fejtegeti, hogy milyen veszélyeket rejt a munkáltatók számára a feketén való foglalkoztatás.

Hoffmann Gábor Csaba, az euCSOPORT munkajogi szakértője szerint a feketemunka megjelenési formái rendkívül változatosak lehetnek, a lényegük az, hogy a tényleges foglalkoztató a foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs és adófizetési kötelezettségeinek nem tesz eleget, illetve a munkavállalók jogait csorbítják. Tekintettel arra, hogy a jogszabályok változása miatt az utóbbi időben a munkaügyi bíróságok terhelése jelentősen csökkent, ezért a szabályokat megsértő munkáltató már nem bízhat az ügy évekig való elnyújtásában sem: a bíróságok akár néhány hónap alatt le is zárhatnak egy ilyen ügyet.

Azok a vállalkozások sem nyugodhatnak meg, melyek „nem ennyire” szabálytalanok: a munkaügyi szabályok csekélyebb fokú megsértése esetén – különösen akkor, ha az adott cég múltja „nem makulátlan” – az adott vállalkozás elveszíti a rendezett munkaügyi kapcsolatok minősítését, hosszú időre kizárva magát ezzel a különféle támogatásokból,pályázatokból, közbeszerzésekből.

A szakértő szerint minden munkáltatónak tudnia kell, hogy a munkaügyi bírságok ténye és oka nyilvános, ezért az egyes jogsértések a továbbiakban akár a hitelt nyújtó banknál, akár szerződött partnereknél a kockázat emelkedését okozhatja, az esetleges büntetés összegén felül – a magasabb kamatok és rosszabb feltételek miatt – tovább emelve az elkövetett jogsértés anyagi következményeit. Mindezeken felül pedig a vállalkozás vezetőjét hosszú évekre is eltilthatják a cégvezetéstől.

 


(nak.hu/hrportal.hu)  

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok